Κίνα και γεωπολιτικές εντάσεις επηρεάζουν αρνητικά το χρηματιστήριο

Κίνα και γεωπολιτικές εντάσεις επηρεάζουν αρνητικά το χρηματιστήριο

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πτωτική πορεία του Χρηματιστηρίου συνεχίζεται και το 2016. Βέβαια, οι λόγοι της νέας καθίζησης θα πρέπει να αναζητηθούν στις διεθνείς αναταράξεις που προκαλούν τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία της Κίνας, στη γεωπολιτική ένταση που έχει δημιουργήσει η Βόρεια Κορέα και στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας.

Ωστόσο και η εγχώρια πολιτική κατάσταση έχει αρχίσει να ανησυχεί τους επενδυτές, αφού η κυβέρνηση δίνει μάχη με τον χρόνο για να ψηφισθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο τον Φεβρουάριο. Η σπουδή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κλείσει όλα τα οικονομικά μέτωπα, ώστε να επιταχυνθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους, φαίνεται να προσκρούει στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ότι θα απαιτηθούν μήνες για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Ελλάδας. Σε αυτό το περιβάλλον, το εξασθενημένο χρηματιστήριο δεν είναι τυχαίο που ήδη στις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις του 2016 καταγράφει συνολικές απώλειες που φθάνουν το 7% και η κεφαλαιοποίηση έχει μειωθεί κατά 2,9 δισ. ευρώ. Η πρώτη συνεδρίαση του 2016 ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς, αφού οι επενδυτές προσέτρεξαν να ρευστοποιήσουν εμποροβιομηχανικές μετοχές, με τον ΟΠΑΠ να είναι αρνητικός πρωταγωνιστής με απώλειες σχεδόν 11%. Η αιτία της πτώσης του ΟΠΑΠ την περασμένη Δευτέρα θα πρέπει να αναζητηθεί στην ανοδική πορεία της μετοχής κατά τις συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου και στην πρόθεση των βραχυπρόθεσμων επενδυτών να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους. Ετσι, ο Γενικός Δείκτης στις 4 Ιανουαρίου 2016 υπέστη απώλειες 1,62% και διολίσθησε στις 621,12 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα και έφθασε τα 58,771 εκατ. ευρώ.

Την Τρίτη διατηρήθηκε το πτωτικό κλίμα στην αγορά, με την Alpha Bank να υποχωρεί 4,56% και να διολισθαίνει στα 2,30 ευρώ και τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας να καταγράφει απώλειες 4,24%, με αποτέλεσμα να υποχωρεί στα 0,316 ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης την Τρίτη έχασε το 0,57% της αξίας του και έκλεισε στις 617,5 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 82,862 εκατ. ευρώ.

Την Πέμπτη λόγω των διεθνών αναταράξεων το Χρηματιστήριο βυθίστηκε 4,35% στις 590,75 μονάδες. Τα κακά μαντάτα από τη διακοπή των χρηματιστηριακών συναλλαγών στην Κίνα ενεργοποίησαν τους ξένους πωλητές και στην Αθήνα από την έναρξη των συναλλαγών. Με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές οι ξένοι οίκοι HSBC, Goldman, Citigroup, UBS, J.P. Morgan ρευστοποίησαν τους ελληνικούς τίτλους.

Η αξία των συναλλαγών ήταν σχετικά αυξημένη σε σύγκριση με τις δύο πρώτες συνεδριάσεις της νέας χρονιάς που προηγήθηκαν και έφθασαν τα 113,455 εκατ. ευρώ, γεγονός που δείχνει την ένταση των πωλήσεων σε μετοχές κυρίως της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Μόνο στη συνεδρίαση της Πέμπτης, η αγορά έχασε 1,8 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της και προσγειώθηκε στα 44,464 δισ. ευρώ. Την Παρασκευή το ασθενικό ανοδικό ξεκίνημα της αγοράς έπειτα από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις έδωσε τη θέση της, μετά τις 12 το μεσημέρι, σε νέες ρευστοποιήσεις που ήταν όμως πιο ήπιες σε ένταση σε σύγκριση με την Πέμπτη. Ετσι ο Γενικός Δείκτης έφθασε ενδοσυνεδριακά να υποχωρεί και πάνω από 1%, με την αξία των συναλλαγών να παραμένει κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ την Πέμπτη είχε διαμορφωθεί στα 113,455 εκατ. ευρώ.

Τα όρια αντοχών της αγοράς έχουν ξεπεραστεί εδώ και πολύ καιρό, αφού η ρευστότητα παραμένει στα ξένα χαρτοφυλάκια, ενώ μικρή παραμένει η εγχώρια συναλλακτική δραστηριότητα. Η νέα εβδομάδα ξεκινάει με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το μεσημέρι της Δευτέρας, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει τις ανοιχτές πωλήσεις (short selling) για τη μετοχή της Attica Bank, που είναι ο μοναδικός χρηματιστηριακός τίτλος όπου ισχύει η συγκεκριμένη απαγόρευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή