ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΕΒ: Η οικονομία βρίσκεται σε λεπτή ισορροπία

12sev1

Η διαφαινόμενη ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας και η σχετική σταθερότητα που καταδεικνύουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αποτελούν ένα αισιόδοξο ξεκίνημα για το 2016, χωρίς ωστόσο να δημιουργούν εφησυχασμό, καθώς σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες θέτουν την οικονομία σε λεπτή ισορροπία, βρίσκονται ακόμα μπροστά, σημειώνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο του.

Στις θετικές ενδείξεις, ο ΣΕΒ καταγράφει την άνοδο του δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) στη μεταποίηση πάνω από τις 50 μονάδες τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά ύστερα από 12 μήνες, τη σχετικά σταθερή αύξηση της παραγωγής στη μεταποίηση, πλην καυσίμων, και την άνοδο του δείκτη οικονομικού κλίματος. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε λεπτή ισορροπία, καθώς κάποια στοιχεία δείχνουν κόπωση ή εξασθένηση. Ειδικότερα:

• Οι εξαγωγές τον Νοέμβριο του 2015 υποχώρησαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα (-3,6% εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών), έπειτα από 13 μήνες θετικής μεταβολής.

• Οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν πτώση τον Οκτώβριο του 2015 (-2,5% του γενικού δείκτη όγκου και -0,6% του δείκτη όγκου χωρίς τα καύσιμα) για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

• Η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε περαιτέρω (-2,2%), ενώ συνεχίστηκε η εκροή καταθέσεων των νοικοκυριών (-530 εκατ. ευρώ).

Σε αυτό το εύθραυστο κλίμα, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας και η αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων που σχετίζονται κυρίως με το ασφαλιστικό και τα «κόκκινα» δάνεια, όπως επίσης και η κάλυψη των καθυστερήσεων στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος προσαρμογής, περιλαμβανομένης της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αποτελούν προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της σταθερότητας, την αποφυγή ενός νέου υφεσιακού κύκλου και την επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.