Χάθηκαν 62.000 θέσεις στις εισηγμένες

Χάθηκαν 62.000 θέσεις στις εισηγμένες

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 62.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στις εισηγμένες από το 2008, που ξεκινά η ύφεση στην Ελλάδα, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2015, που υπάρχουν επίσημα στοιχεία μέσα από τις λογιστικές καταστάσεις των 232 εισηγμένων. Ταυτόχρονα, μόλις 42 εισηγμένες πληρούν σήμερα το βασικό κριτήριο των 100 εκατ. ευρώ που είναι η ελάχιστη κεφαλαιοποίηση για να επενδύσουν τα ξένα funds στην Ελλάδα, όταν το 2007 ο αντίστοιχος αριθμός εισηγμένων που πληρούσε το συγκεκριμένο κριτήριο ανερχόταν σε 114. Οι συνολικές θετικές ροές κεφαλαίων από διεθνείς επενδυτές την περίοδο 2013-2015 έφτασαν τα 4,3 δισ. ευρώ.

Οι εισηγμένες έχουν αντλήσει συνολικά από το 2012 μέχρι σήμερα κεφάλαια ύψους 52,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,2 δισ. ευρώ αφορούν τα νέα κεφάλαια που αντλήθηκαν από ιδιώτες επενδυτές κατά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2015.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ, Σωκράτη Λαζαρίδη, παρατηρείται διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για εξωστρεφείς ελληνικές εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, κάτι που αποτυπώνεται στις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων τους, τα οποία έχουν εκδώσει και διαπραγματεύονται σε ευρωπαϊκές αγορές. Από το σύνολο των 22 ομολόγων που απαρτίζουν τη σύνθεση του Δείκτη «Ελληνικών Εταιρικών Ομολόγων», τα 14 είχαν θετικές αποδόσεις το 2015.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ανακοινώθηκε επίσης ότι το 2017 αναμένεται καταιγισμός νέων ευρωπαϊκών οδηγιών που θα περιλαμβάνει το άνοιγμα της αγοράς των αποθετηρίων. Ειδικότερα, θα υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης μεταξύ διαφορετικών αποθετηρίων σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια, δυνατότητα διασύνδεσης με άλλες αγορές, ενώ οι επενδυτές θα μπορούν να επιλέγουν και τους οίκους εκκαθάρισης. Επίσης, σημαντικές θεσμικές αλλαγές αναμένονται για τις χρηματιστηριακές, οι οποίες θα υποχρεωθούν να πληρώνουν το προσωπικό τους με κανονικούς μισθούς και όχι με προμήθειες επί του τζίρου που είναι σήμερα ο συνηθισμένος τρόπος πληρωμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή