ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εκδήλωση για την έκδοση του Ιστορικού Αρχείου της Alpha

ekdilosi-gia-tin-ekdosi-toy-istorikoy-archeioy-tis-alpha-2119334

Πραγματοποιήθηκε χθες εκδήλωση για την παρουσίαση της έκδοσης του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank με τίτλο «Με λογισμό και μ’ όνειρο. Alpha Bank, 19ος-21ος αιώνας», η οποία καταγράφει τη μεγάλη ιστορία του ομίλου, του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αλλά και γενικότερα της ελληνικής ιστορίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί κ. Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμμένος και Λουκάς Παπαδήμος, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο πρόεδρος του ΤΧΣ κ. Γιώργιος Μιχελής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χαράλαμπος Γκότσης κ.ά. Το βιβλίο παρουσίασαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστας Κωστή και ο διευθυντής της «Κ» κ. Αλέξης Παπαχελάς. Εκ μέρους της Alpha Bank παρέστησαν ο επίτιμος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κ. Γιάννης Κωστόπουλος, ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Βασίλειος Ράπανος, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτριος Μαντζούνης κ.ά. Το βιβλίο-λεύκωμα είναι διαρθρωμένο σε επτά ενότητες.

Η αφετηρία της ιστορίας ευρίσκεται στην εποχή που ο Ι. Φ. Κωστόπουλος (1856-1918) ξεκινάει τα εμπορικά του εγχειρήματα και εισέρχεται στις τραπεζικές δραστηριότητες, ιδρύοντας την Τράπεζα Κωστοπούλου στην Καλαμάτα. Ακολουθούν οι περίοδοι της δραστηριότητας της Τραπέζης Καλαμών με έδρα την Καλαμάτα (1918-1924) και της Τραπέζης Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως (1924-1947) με έδρα την Αθήνα. Στην τέταρτη ενότητα, παρουσιάζεται η δραστηριότητα της Τραπέζης Εμπορικής Πίστεως (1948-1972) και εν συνεχεία, της Τραπέζης Πίστεως (1973-1992). Η έκτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην Alpha Τράπεζα Πίστεως (1993-1999) και η τελευταία στην Alpha Bank (2000-2015).