Με υψηλό δείκτη εσωστρέφειας και έλλειψη κατεύθυνσης το Χρηματιστήριο

Με υψηλό δείκτη εσωστρέφειας και έλλειψη κατεύθυνσης το Χρηματιστήριο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε σημαντικές μηνιαίες απώλειες του Γενικού Δείκτη που ξεπέρασαν το -12% ολοκλήρωσε τον Ιανουάριο η ελληνική αγορά μετοχών. Κυρίαρχο στοιχείο των συνεδριάσεων του Ιανουαρίου είναι ότι σε σύνολο 17 συνεδριάσεων, μέχρι και την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2016, οι πτωτικές συνεδριάσεις ανήλθαν σε 12 έναντι μόλις 5 ανοδικών συνεδριάσεων. Η χαμένη κεφαλαιοποίηση υπερέβη τα 8 δισ. ευρώ και ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή της χρονιάς.

Οπως υποστηρίζουν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς, η απογοήτευση των επενδυτών είναι έκδηλη για τον χαμηλό βαθμό που λαμβάνει η κυβέρνηση σε σχέση με την πάταξη της φοροδιαφυγής, την καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και την εμπλοκή που παρουσιάζεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Το αποτέλεσμα είναι να μην εισέρχονται φρέσκα κεφάλαια στην αγορά που πορεύεται στη νέα χρονιά με υψηλό δείκτη εσωστρέφειας και έλλειψη κατεύθυνσης. H πρώτη συνεδρίαση της τελευταίας εβδομάδας του Ιανουαρίου κινήθηκε σε ιδιαίτερα υποτονικούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει με οριακά κέρδη 0,07% και να ανέλθει στις 534,72 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 45,693 εκατ. ευρώ.

Την Τρίτη επικράτησαν ισχυρές ανοδικές τάσεις με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη 2,15% και να φθάνει τις 546,22 μονάδες ενώ ενισχύθηκε και η αξία των συναλλαγών που έφθασε τα 67,988 εκατ. ευρώ. Εξαιρετική εικόνα στη συνεδρίαση της Τρίτης παρουσίασε η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων σημειώνοντας κέρδη 6,04% και έφθασε τα 3,86%. Αντίθετα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ υποχώρησε 2,28% και διολίσθησε στα 4,28 ευρώ. Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στη μεταβλητότητα (volatility) δεικτών και μετοχών. Την Τετάρτη η αγορά υπέκυψε στις βραχυπρόθεσμες ρευστοποιήσεις καθώς είχαν προηγηθεί τρεις ανοδικές συνεχείς συνεδριάσεις. Ετσι ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 0,17% και έκλεισε στις 545,27 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να παραμένει σε μέτρια επίπεδα και να διαμορφώνεται στα 50,158 δισ. ευρώ.

Οι πιέσεις στην αγορά συνεχίστηκαν και την Πέμπτη, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να καταγράψει απώλειες 0,57% και να βρεθεί ακόμη χαμηλότερα στις 542,18 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 48,313 εκατ. ευρώ ενώ η κεφαλαιοποίηση έφθασε τα 40,273 δισ. ευρώ. Την Παρασκευή η αγορά έδειξε σημάδια αποσύνθεσης αφού η αξία των συναλλαγών δεν ξεπερνούσε τα 30 εκατ. ευρώ μέχρι και μία ώρα πριν από τη λήξη των συναλλαγών ενώ οι ελάχιστες ρευστοποιήσεις λόγω ανυπαρξίας πωλητών πίεζαν ακόμη περισσότερο τον Γενικό Δείκτη που κινήθηκε σε αρνητικό πρόσημο καθ’ όλη τη διάρκεια των συναλλαγών.

Η εγχώρια αγορά μετοχών παραμένει μετέωρη καθώς δεν υπάρχουν οι θετικοί καταλύτες για να επανεμφανισθούν οι αγοραστές μετοχών. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν τραπεζικά συνέδρια σε Λονδίνο και Παρίσι ενώ είχαν κληθεί και ελληνικές εισηγμένες. Το κλίμα για την Ελλάδα παραμένει στάσιμο αφού μόνο με σχεδιασμούς και χρονοδιαγράμματα, που δεν υλοποιούνται από το κυβερνητικό σχήμα, δεν μπορεί κανείς να προσελκύσει ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Την ίδια ώρα σε χρηματιστηριακό λήθαργο παραμένει η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών πραγματοποιώντας ελάχιστες συναλλαγές καθημερινά, ενώ υπάρχουν και μετοχές που δεν ανοίγουν καθόλου. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα μεγάλος και ο αριθμός των εισηγμένων που είναι στην κατηγορία της διασποράς και οι οποίες πραγματοποιούν μόλις 4 δημοπρασίες των 60 δευτερολέπτων σε κάθε συνεδρίαση. Από τα τέλη Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν και οι ανακοινώσεις των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2015 για τις εισηγμένες. Με βάση τα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2015, οι ζημιογόνες θα παραμείνουν περισσότερες από τις κερδοφόρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή