Περιόρισε τις απώλειες για το 2015 η αγορά τηλεπικοινωνιών

Περιόρισε τις απώλειες για το 2015 η αγορά τηλεπικοινωνιών

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρότερες –έναντι των αρχικά αναμενόμενων– αποδείχθηκαν οι απώλειες στην εγχώρια αγορά τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) το 2015. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Τεχνολογιών Πληροφορικής (Εuropean IT Observatory) και την οποία παρουσίασε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), η αξία της αγοράς εκτιμάται ότι υποχώρησε κατά 1,8% το 2015, έναντι αρχικής πρόβλεψης για μείωση 3,2%. Με τη συγκεκριμένη επίδοση, η αγορά τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 5,71 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΕΙΤΟ, η εκτιμώμενη πτώση του 1,8% είναι η μικρότερη σε ετήσια βάση από το 2013 και μετά. Πάντως, όλα δείχνουν ότι και φέτος η αγορά των ΤΠΕ στην Ελλάδα θα διευρύνει τον ρυθμό πτώσης φτάνοντας το 2,8%. Η επίδοση αυτή θα τοποθετήσει τη συνολική αξία της αγοράς στα 5,55 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΙΤΟ, η πορεία της αγοράς ΤΠΕ στην Ελλάδα «δεν μπορεί παρά να συναρτάται με τη γενικότερη πορεία της οικονομίας και τις εξελίξεις σε μια σειρά ζητημάτων, τα οποία συνδέονται με την εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων, που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς».

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους αγορές, ο κλάδος της πληροφορικής είναι εκείνος που συνεχίζει να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Το 2015 υποχώρησε 2,1%, με τη συνολική αξία να υπολογίζεται στο 1,71 δισ. ευρώ. Για φέτος η κάμψη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,1% με την αξία της να ανέρχεται στο 1,64 δισ. ευρώ. Λιγότερη είναι η πίεση που δέχονται οι τηλεπικοινωνίες, παρόλο που και ο συγκεκριμένος κλάδος βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος. Πέρυσι η εγχώρια αγορά υποχώρησε κατά 1,7% και διαμορφώθηκε στα 4 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη χαμηλότερα τοποθετείται ο πήχης για το 2016. Φέτος η αγορά τηλεπικοινωνιών αναμένεται να υποχωρήσει εκ νέου κατά 2,2%, με την αξία της να διαμορφώνεται στα 3,9 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή