H υπόθεση της Audatex ξανά στο μικροσκόπιο της Επ. Ανταγωνισμού

H υπόθεση της Audatex ξανά στο μικροσκόπιο της Επ. Ανταγωνισμού

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού ξαναμπαίνει η υπόθεση της Audatex και του καθορισμού συγκεκριμένων τιμών επισκευής αυτοκινήτων, υπόθεση στην οποία εμπλέκονται και τέσσερις ασφαλιστικές εταιρείες. Η υπόθεση άνοιξε εκ νέου, και μάλιστα αυτή τη φορά η έρευνα έφερε στο φως περισσότερα επιβαρυντικά στοιχεία. Η σχετική εισήγηση θα εξετασθεί από την ολομέλεια της ανεξάρτητης αρχής στις 11 Απριλίου 2016.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ε.Α., η Audatex Hellas A.E., καθώς και οι εταιρείες Εθνική Ασφαλιστική, Αγροτική Ασφαλιστική, Interamerican και Groupama Φοίνιξ παραβίασαν τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού μέσω του καθορισμού εφαλτήριας τιμής εργατοώρας συνεργείων παροχής υπηρεσιών επισκευής αυτοκινήτων οχημάτων στο πλαίσιο του συστήματος Audatex, ενός συστήματος ηλεκτρονικής πραγματογνωμοσύνης ζημιών αυτοκινήτων οχημάτων. Επιπροσθέτως, κατά την εισήγηση, η Audatex Ελλάς Α.Ε. επέβαλε δεσμευτικούς κανόνες εφαρμογής της ανωτέρω τιμής στους χρήστες του συστήματος Audatex (ασφαλιστικές εταιρείες, πραγματογνώμονες, συνεργεία), υιοθέτησε κανόνες αποδοχής αιτημάτων αύξησης της εν λόγω τιμής από τα συνεργεία, καθόρισε το ύψος της αύξησης και εγκατέστησε μηχανισμούς παρακολούθησης των ανωτέρω κανόνων (όπως ο έλεγχος των εμπορικών και οικονομικών στοιχείων των συμβεβλημένων συνεργείων, η επιβολή ρήτρας πλέον ευνοούμενου πελάτη στις συμβάσεις με τα συνεργεία, ο ορισμός κατά αποκλειστικότητα πραγματογνωμόνων Audatex, η επιβολή όρου αποκλειστικής χρήσης του συστήματος Audatex από τους πραγματογνώμονες και η προώθηση ζημιών αυτοκινήτων σε συγκεκριμένα συνεργεία). Σύμφωνα με την εισήγηση, δεν προέκυψαν επαρκή επιβαρυντικά στοιχεία για την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή