Υπεγράφη διετής ΣΣΕ για τους εργαζομένους στα ξενοδοχεία

Υπεγράφη διετής ΣΣΕ για τους εργαζομένους στα ξενοδοχεία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eργασιακή ειρήνη για τη διετία 2016-17 εξασφαλίζει στον χώρο του τουρισμού η υπογραφή εθνικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης μεταξύ των εκπροσώπων των ξενοδόχων και των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Η σχετική σύμβαση που υπεγράφη χθες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων προβλέπει μεταξύ άλλων τη διατήρηση του κατώτατου μισθού στα ξενοδοχεία στο επίπεδο των 761 ευρώ για τον πρώτο χρόνο και αύξηση 1% από την 1η Απριλίου 2017. Ειδικότερα, από τον Απρίλιο του 2017 στις τέσσερις κατηγορίες ειδικοτήτων υπαλλήλων που εργάζονται στα ξενοδοχεία ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται σε 838,48 ευρώ για την πρώτη κατηγορία, 820,8 ευρώ για τη δεύτερη, 804,55 ευρώ για την τρίτη και 768,84 ευρώ για την τέταρτη κατηγορία. Στην πρώτη κατηγορία μεταξύ άλλων ανήκουν οι υπάλληλοι υποδοχής, ο μετρ και ο προϊστάμενος δωματίων, στη δεύτερη κατηγορία ο προϊστάμενος πλυντηρίου, ο σερβιτόρος τραπεζαρίας και ο μπάρμαν, στην τρίτη κατηγορία ο βοηθός σερβιτόρου, ο γκρουμ και ο ντόρμαν και στην τέταρτη κατηγορία η καθαρίστρια κοινόχρηστων χώρων, η πλύντρια, ο λαντζέρης κ.ά.

Η εν λόγω σύμβαση είναι η τρίτη που υπογράφουν οι δύο πλευρές από το 2012, η οποία επιπλέον προβλέπει τη διατήρηση του συνόλου των επιδομάτων και θεσμικών διασφαλίσεων των προηγούμενων συμβάσεων. Παράλληλα, είναι η δεύτερη κατά σειρά σύμβαση που προβλέπει αύξηση των αποδοχών για τους εργαζομένους.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος χαρακτήρισε την υπογραφή της σύμβασης ένα ακόμα πολύ σημαντικό βήμα στη συλλογική προσπάθεια θωράκισης των εργασιακών συνθηκών στον ξενοδοχειακό κλάδο, σε αντίθεση με το γενικότερο κλίμα σαρωτικών μεταβολών και ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας την τελευταία πενταετία. Επίσης, πρόσθεσε ότι «οι Ελληνες ξενοδόχοι αποδεικνύουν για μία ακόμα φορά την εμπιστοσύνη τους στη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως βασικό εργαλείο για την επίτευξη κοινωνικής συνοχής, καθώς και τη σταθερή προσήλωσή τους στην εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή