ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΕΒ: Ολιγοπώλιο στην τηλεοπτική αγορά επιφέρει ο νέος νόμος

kanalistudfio

Δημιουργία ολιγοπωλίου στην τηλεοπτική αγορά, υψηλότερο κόστος λειτουργίας και τεχνολογική απαξίωση επενδύσεων στους τηλεοπτικούς σταθμούς θα δημιουργήσει ο νέος νόμος για την αδειοδότηση ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, σύμφωνα με τον ΣΕΒ. Στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία, ο ΣΕΒ εκτιμά ότι ο νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά στη θέσπιση κανόνων λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά σε λάθος κατεύθυνση όσον αφορά στον περιορισμό του ανταγωνισμού (4 μόνο πάροχοι περιεχομένου γενικής στόχευσης), στην παράκαμψη του ΕΣΡ, στις τεχνικές προδιαγραφές στις οποίες βασίζεται για τη χρήση του φάσματος και στην αλόγιστη διοικητική παρέμβαση που επιβάλλει στη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων (400 εργαζόμενοι ανά πάροχο κατ’ ελάχιστον).

Επισημαίνει επίσης ότι η οιονεί «κρατικοποίηση» της ελεύθερης ιδιωτικής τηλεόρασης, μέσω δημιουργίας επιχειρηματικών και εργατικών μορφωμάτων που θα λειτουργούν με στρεβλά οικονομικά κριτήρια, θα δημιουργήσει de jure και de facto ολιγοπώλιο στην τηλεοπτική αγορά, θα επιφέρει υψηλότερο κόστος λειτουργίας (με αντίκτυπο στις τιμές των διαφημιζομένων προϊόντων μέσω της τηλεόρασης) και τεχνολογική απαξίωση επενδύσεων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών που συντελούνται στον τομέα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας διεθνώς. Παράλληλα, σημειώνει ο ΣΕΒ, το πιθανό έλλειμμα πολυφωνίας που θα προκύψει ως παράπλευρη απώλεια από τις αλλαγές που δρομολογούνται, θα πλήξουν το πολιτικό μας σύστημα και θα μας απομακρύνουν περαιτέρω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και σημειώνει: «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία. Και σύνεση η δημοκρατία».

Στο ίδιο δελτίο ο ΣΕΒ σχολιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας PISA του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία στα 2/3 των 65 χωρών που συμμετέχουν σε αυτήν, οι μαθητές 15 ετών έχουν καλύτερες επιδόσεις σε ανάγνωση, μαθηματικά και επιστήμες σε σύγκριση με τα Ελληνόπουλα. Οι χαμηλές αυτές επιδόσεις, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, καταγράφουν την αποτυχία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος να προετοιμάσει μεγάλο μέρος της νεότερης γενιάς για έναν κόσμο όπου τα παιδιά άλλων χωρών αποκτούν περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες, που θα τους επιτρέψουν στη συνέχεια να έχουν πιο ανταγωνιστικές επιδόσεις στις ανοιχτές παγκόσμιες αγορές εργασίας.