Σάλλας: «Το 2016 οι τράπεζες θα επιστρέψουν σε κερδοφορία»

Σάλλας: «Το 2016 οι τράπεζες θα επιστρέψουν σε κερδοφορία»

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία του ότι το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον έχει σταθεροποιηθεί και ότι η ελληνική οικονομία ανακτά σταδιακά τον βηματισμό της, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Börsen-Zeitung ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας. Παράλληλα ο κ. Σάλλας εκτίμησε ότι το 2016 οι ελληνικές τράπεζες θα επιστρέψουν σε κερδοφορία.

Υπογράμμισε ότι προσδοκά μια θετική ώθηση της οικονομίας έπειτα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προσθέτοντας ότι οι καθυστερήσεις δημιουργούν επιφυλακτικότητα που δεν διευκολύνει την αντιμετώπιση της κρίσης. Τόνισε ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ελλάδα, κυρίως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα «κόκκινα» δάνεια.

Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα, από τα περίπου 100 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια τα 35-40 δισ. ευρώ αναλογούν σε επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων είχαν ανάγκη μόνο από συνεπή χρηματοδότηση. Οπως εκτιμά, μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων είναι βιώσιμες με το ήμισυ περίπου των δανείων. «Ευχάριστο είναι ότι το ποσοστό των “κόκκινων” δανείων μειώθηκε έστω και κατά λίγο στα τέλη του 2015, και στις αρχές του 2016 για πρώτη φορά». Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα, χαρτοφυλάκια υψηλού κινδύνου από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ωστόσο δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα Ευρωπαίοι και Γερμανοί ενδιαφερόμενοι.

Τόνισε ότι πρόκειται, ουσιαστικά, για δάνεια βιώσιμων επιχειρήσεων, οι οποίες ωστόσο αναζητούσαν χρηματοδότηση. «Θέλουμε να ενισχύσουμε την ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα». Γι’ αυτό είναι ευπρόσδεκτοι οι Γερμανοί ενδιαφερόμενοι. Οι σημαντικότεροι τομείς είναι η επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, τα ακίνητα, το εμπόριο και κυρίως ο τουρισμός.

Ο κ. Σάλλας σημείωσε ότι «η Γερμανία βοήθησε την Ελλάδα στην οικονομική κρίση αλλά και η Ελλάδα βοήθησε και έκανε θυσίες κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή