Στον ρυθμό της διαπραγμάτευσης το Χρηματιστήριο

Στον ρυθμό της διαπραγμάτευσης το Χρηματιστήριο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιλεκτικές ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν την προτελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του Μαρτίου. Με μία συνεδρίαση λιγότερη λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας, οι επενδυτές είχαν στραμμένο το βλέμμα στην πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με το κουαρτέτο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο. Οι τζίροι των συναλλαγών δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή. Θα πρέπει να εξαιρέσουμε τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός συναλλαγών εξαιτίας της υποβάθμισης του Χρηματιστηρίου σε προηγμένη αναπτυσσόμενη (advanced emerging market) από ανεπτυγμένη αγορά (developed market), στην οποία προχώρησε ο αγγλικός οίκος αξιολόγησης FTSE. Nα υπενθυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί ο αμερικανικός οίκος MSCI τον Μάιο του 2013 που είχε υποβαθμίσει την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας την προηγούμενη Τρίτη, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ισχυρά κέρδη σε ποσοστό 2,31% και αναρριχήθηκε στις 579,30 μονάδες. Ετσι συμπληρώθηκαν τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις μέχρι εκείνη την ημέρα, που μείωσαν στο -8,25% τις συνολικές απώλειες του Χρηματιστηρίου από το ξεκίνημα του 2016.

Την καλύτερη μετοχική εικόνα την Τρίτη παρουσίασε η μετοχή της Eurobank με κέρδη 9,97% και ακολούθησε η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή με άνοδο 8,75% και εν συνεχεία οι τίτλοι της Τράπεζας Πειραιώς (5,81%) και της Εθνικής Τράπεζας (3,49%).

Την Τετάρτη επέστρεψαν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο με αφορμή τα βραχυπρόθεσμα κέρδη των προηγούμενων τριών ανοδικών συνεδριάσεων. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 1,31% και διολίσθησε στις 571,73 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών προσέγγισε τα 80 εκατ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-4,29%), της Viohalco (-4,13%) και της ΔΕΗ (-3,99%). Οι ρευστοποιήσεις διατηρήθηκαν για δεύτερη συνεχή μέρα και την Πέμπτη με αρνητικούς πρωταγωνιστές τον τίτλο της Alpha Bank (-6,15%) και της Eurobank (-3,96%). O βασικός δείκτης υποχώρησε 0,79% και διαμορφώθηκε στις 567,24 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπέρασε τα 68 εκατ. ευρώ.

Την Παρασκευή συνεχίσθηκαν οι πωλήσεις μετοχών τόσο στην υψηλή όσο και στη μεσαία και χαμηλή κεφαλαιοποίηση. Η ενδοσυνεδριακή πτώση του Γενικού Δείκτη υπερέβη το 1,5%. Το κυριότερο γεγονός της συνεδρίασης ήταν η υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου αλλά και η διεθνής τριπλή λήξη παραγώγων για τον Μάρτιο. Οι επενδυτές συνέχισαν τις επιλεκτικές ρευστοποιήσεις προκειμένου να κατοχυρώσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Πρακτικά, η υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου από μεθαύριο Δευτέρα 21 Μαρτίου σημαίνει ότι στην αγορά εισέρχονται νέα funds που επιλέγουν αναπτυσσόμενες αγορές με πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα παραμονής σε σύγκριση με τα κεφάλαια που παρακολουθούν τις ανεπτυγμένες αγορές. Η πιο αισιόδοξη εκτίμηση για τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στο Χρηματιστήριο φθάνει τα 280 εκατ. δολάρια.

Να υπογραμμίσουμε ότι η κύρια αιτία για την υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου από τον αγγλικό οίκο FTSE που ελήφθη στις 12 Σεπτεμβρίου 2015 και εφαρμόστηκε χθες το απόγευμα ήταν η εφαρμογή των κεφαλαιακών περιορισμών στην ελληνική οικονομία. Το πρωτοφανές γεγονός να κλείνει το Χρηματιστήριο για 25 συνεδριάσεις τον περασμένο Ιούλιο «δεν συνδέεται με μία σταθερά ανεπτυγμένη αγορά», ανέφερε στο σκεπτικό της απόφασης ο αγγλικός οίκος αξιολόγησης FTSE.

Tις επόμενες δύο εβδομάδες θα διεξαχθούν δύο συνεδριάσεις λιγότερες, καθώς υπάρχει ευρωπαϊκή αργία την ερχόμενη Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016 και τη μεθεπόμενη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016 λόγω της Μεγάλης Παρασκευής και της δεύτερης ημέρας του Πάσχα των Καθολικών, αντίστοιχα.

Τη νέα εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα ετήσια αποτελέσματα 2015 για τους ομίλους Μυτιληναίος και Πλαστικά Θράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή