1,5 δισ. ευρώ οι απώλειες των εξαγωγών από 2004-13

1,5 δισ. ευρώ οι απώλειες των εξαγωγών από 2004-13

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 1,5 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες για τις ελληνικές εξαγωγές κατά την περίοδο 2004-2013, ως αποτέλεσμα της επιβολής δασμών στα τρόφιμα που εισάγονται στην Τουρκία και παράλληλα της χωρίς δασμούς εισαγωγής προϊόντων από την Τουρκία στην ελληνική αγορά. Τούτο επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), ο οποίος ζητεί την ανάληψη πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό και διμερές επίπεδο.

Η στρέβλωση αυτή ξεκίνησε το 1995, όταν ετέθη σε εφαρμογή η εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας για την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων.

Η συμφωνία προέβλεπε κάποιες εξαιρέσεις –υποτίθεται προσωρινού χαρακτήρα–, προκειμένου να ενισχυθεί η τουρκική οικονομία. Είκοσι ένα χρόνια μετά, και ενώ η τουρκική οικονομία έχει ισχυροποιηθεί, οι εξαιρέσεις παραμένουν. Τα τουρκικά τρόφιμα εισάγονται στην Ελλάδα αδασμολόγητα, ενώ για τα αντίστοιχα ελληνικά η τουρκική αγορά είναι στην πραγματικότητα κλειστή, λόγω των δυσθεώρητων δασμολογικών επιβαρύνσεων.

Για παράδειγμα, στα τυριά οι δασμοί είναι έως και 180%, στο αλεύρι 102,6%, στα κρασιά 50%, στο ούζο 45%, στο ελαιόλαδο 31,2%, κ.ο.κ. Για τον λόγο αυτό, ο ΣΕΒΤ ζητεί:

• Να αναχθεί το ζήτημα σε κύριας προτεραιότητας για την ελληνική πλευρά.

• Να τεθεί άμεσα και τεκμηριωμένα στην Κομισιόν το αίτημα για απαράδεκτη καθυστέρηση στην εξάλειψη του προνομίου στην Τουρκία.

• Να ζητηθεί, στο πλαίσιο διμερούς συνάντησης, από την Τουρκία η εξάλειψη του προνομίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή