Ο κλάδος μετάλλων άντεξε παρά τα capital controls

Ο κλάδος μετάλλων άντεξε παρά τα capital controls

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ζήτηση το 2014 σε ορισμένους τομείς του εγχώριου κλάδου παραγωγής βασικών μετάλλων εμφάνισε μικρή ανάκαμψη, λόγω της επανεκκίνησης της κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων, καθώς και λόγω της υλοποίησης κάποιων μικρότερων έργων υποδομής, σύμφωνα με κλαδική μελέτη της IBHS. Ωστόσο η ζήτηση από την οικοδόμηση εξακολούθησε να είναι υποτονική.

Η τόνωση της κατανάλωσης το 2014 συνοδεύτηκε από αύξηση της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας, με τον σχετικό δείκτη παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ για τον κλάδο των βασικών μετάλλων να αυξάνεται κατά 5,2%.

Ακολούθως, οι αρνητικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια του 2015 προκάλεσαν βαθμιαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, τάση που εντάθηκε τον Ιούλιο, με την επιβολή των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.

Παρά το δυσμενές κλίμα, η παραγωγική δραστηριότητα τους πρώτους 11 μήνες ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 5,1%. Η κάμψη κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, όταν και τα capital controls εμπόδισαν την ομαλή διενέργεια της διαδικασίας παραγωγής αρκετών βιομηχανιών, διαμορφώθηκε σε μόλις 1,2%.

Αναφορικά με τις τιμές των μετάλλων, το πρώτο εξάμηνο του 2015 επικράτησαν ανοδικές τάσεις, με τη μέση τιμή του αλουμινίου να αυξάνεται κατά 25%, στα 1.599 ευρώ ανά τόνο. Σε υψηλότερα επίπεδα κινήθηκε και ο χαλκός (5,3%, στα 5.317 ευρώ ανά τόνο), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε ο ψευδάργυρος (27,8%, στα 1.912 ευρώ ανά τόνο). Ωστόσο στη συνέχεια επικράτησε βαθμιαία αποκλιμάκωση, καθώς η ανησυχία των επενδυτών για τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο της Κίνας, αλλά και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, μεταφράστηκε σε μαζικές πωλήσεις συμβολαίων στο LME.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή