Αυστηροί όροι από Πειραιώς στην ΕΒΖ

Αυστηροί όροι από Πειραιώς στην ΕΒΖ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) μετά τις χθεσινές αποφάσεις που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς, εξετάζοντας το επιχειρηματικό σχέδιο που κατέθεσε η διοίκηση της εισηγμένης για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, καθώς η ΕΒΖ αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα ρευστότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πιστώτρια τράπεζα έθεσε αυστηρούς όρους προκειμένου να χορηγήσει δάνειο 12 εκατ. ευρώ, αντί 15 εκατ. ευρώ που ζητούσε αρχικά η διοίκηση της ΕΒΖ.

Οι προϋποθέσεις που έθεσε η Τράπεζα Πειραιώς ήταν οι εξής: 1) Μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης σε ποσοστό 30%, που θα περιλαμβάνει μειώσεις μισθών και κλείσιμο εργοστασίων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι φαίνεται να έχουν συμφωνήσει στην περικοπή των μισθών τους μαζί με τα επιδόματα. 2) Αγορά τεύτλων σε τιμές αγοράς. 3) Μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων στην Τράπεζα Πειραιώς ως εγγύηση για να καταβληθεί η νέα χρηματοδότηση.

Η διοίκηση της ΕΒΖ φαίνεται να διαφωνεί με τις προτάσεις της πιστώτριας τράπεζας, ενώ, όπως έγινε επίσης γνωστό, η τράπεζα σε πρώτη φάση θα χορηγήσει 5 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα κεφάλαια σταδιακά και ανάλογα με την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης. Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ο πρόεδρος της ΕΒΖ Γιώργος Λάντζας είχε δηλώσει ότι από την τράπεζα «ζητούν τέτοια κερδοφορία, που, σύμφωνα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ΕΒΖ, δεν μπορεί να την παρουσιάσει για τα επόμενα τρία χρόνια».

Σημειώνεται ότι τα ληξιπρόθεσμα δάνεια της ΕΒΖ ξεπερνούν τα 145 εκατ. ευρώ. Την τελευταία οικονομική χρήση 2014-2015, που έληξε στις 30.6.2015, συμπληρώθηκαν για όγδοη συνεχή χρονιά ζημίες, με τις συνολικές υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 220 εκατ. ευρώ και τις ενοποιημένες ζημίες μετά φόρους να φθάνουν τα 72,41 εκατ. ευρώ από ζημίες 49,92 εκατ. ευρώ στη χρήση 2013-2014. Μέσα σε αυτό το κλίμα, εν τω μεταξύ, οι τευτλοπαραγωγοί «κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα», καθώς βλέπουν την καλλιεργητική χρονιά σιγά σιγά να χάνεται, χωρίς να ξεκαθαρίζει το τοπίο σε σχέση με καυτά ζητήματα, όπως το πότε θα εξοφληθούν για την παραγωγή τους. Να σημειωθεί ότι αγρότες έχουν μέχρι σήμερα σπείρει 45.000 στρέμματα με τεύτλα, παρότι η ΕΒΖ τούς χρωστάει χρήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή