1,77 δισ. δολάρια η αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2015 στην Ελλάδα

1,77 δισ. δολάρια η αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2015 στην Ελλάδα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2015 στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 28 συγχωνεύσεις και εξαγορές, συνολικής αξίας 1,77 δισ. δολ., εμφανίζοντας αύξηση 27% ως προς τον αριθμό και 33% ως προς την αξία. Επίσης στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν οι 2 από τις 10 μεγαλύτερες εξαγορές της παρελθούσας χρήσης σε Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Oπως προκύπτει από την τελευταία έκδοση της τακτικής έρευνας της ΕΥ M&A Barometer, η οποία καλύπτει 11 χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία και Τσεχία) η αγορά των συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) έφτασε τα 43,1 δισ. δολάρια το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12% σε σύγκριση με το 2014, παρά τη μείωση του αριθμού των συμφωνιών κατά 1,8%.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Τουρκία πρωταγωνίστησε για μία ακόμη χρονιά στην αγορά των Σ&Ε στην περιοχή, προσελκύοντας τον μεγαλύτερο αριθμό (312) και την υψηλότερη αξία (10,8 δισ. δολάρια) συμφωνιών. Στη δεύτερη και την τρίτη θέση βρέθηκαν η Πολωνία, με 278 συμφωνίες αξίας 7,55 δισ. δολαρίων, και η Τσεχία, με 185 συμφωνίες αξίας 7,18 δισ. δολαρίων. Τη μεγαλύτερη αύξηση ως προς την αξία των συμφωνιών κατέγραψε η Σερβία (315%), ενώ αύξηση σημειώθηκε και στην Ελλάδα (33%), τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Ουγγαρία. Αντίθετα, μείωση καταγράφηκε στην Κροατία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, την Τουρκία και την Τσεχία. Η συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών στις Σ&Ε έφθασε το 78%, με εντονότερη παρουσία στην Κροατία (96%), τη Σερβία (93%) και τη Σλοβακία (86%). Τα υψηλότερα ποσοστά χρηματοοικονομικών επενδυτών καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (38%) και τη Βουλγαρία (30%). Οπως προκύπτει από την έρευνα, οι περισσότερες συμφωνίες αποτελούσαν ενδοσυνοριακές συναλλαγές (49% από 53% το 2014), ενώ το 39% πραγματοποιήθηκε από επενδυτές του εξωτερικού και μόνο το 12% κατευθύνθηκε σε χώρες του εξωτερικού.

Τον μεγαλύτερο αριθμό συναλλαγών εκτός συνόρων κατέγραψαν η Τουρκία και η Τσεχία (38), ενώ με βάση το ποσοστό των εξωστρεφών συμφωνιών προηγήθηκαν η Κροατία (33%) και η Τσεχία (21%). Τα υψηλότερα ποσοστά συμφωνιών από επενδυτές του εξωτερικού προσείλκυσαν η Σλοβακία (63%) και η Ρουμανία (60%). Οι περισσότερες συμφωνίες Σ&Ε καταγράφηκαν στους τομείς της πληροφορικής (184 συμφωνίες, που αντιπροσωπεύουν το 14% του συνόλου), της βιομηχανίας (167) και των υπηρεσιών (121). Ωστόσο, με βάση τη μέση αξία των συμφωνιών για τις οποίες έχουν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία, προηγούνται οι τράπεζες και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (213 εκατ. δολάρια), οι μεταφορές και logistics (107 εκατ. δολάρια) και οι τηλεπικοινωνίες και media (83 εκατ. δολάρια). Σύμφωνα με την έρευνα, οι κλάδοι με την εντονότερη δραστηριότητα Σ&Ε στην Ελλάδα το 2015 ήταν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και η πληροφορική, ενώ οι χώρες με τη μεγαλύτερη παρουσία στην ελληνική αγορά Σ&Ε ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστρία, με τέσσερις και δύο συμφωνίες αντίστοιχα.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα του βαρόμετρου, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων ΕΥ Ελλάδας, επισημαίνει: «Η απαραίτητη αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας περνάει μέσα από τη διαδικασία συγχωνεύσεων και εξαγορών. Η τάση που βλέπουμε και στην Ελλάδα είναι αυξητική. Εφόσον ολοκληρωθεί σύντομα και με επιτυχία η αξιολόγηση και βελτιωθεί σταδιακά το επενδυτικό κλίμα, αναμένουμε να δούμε περισσότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις στο επόμενο διάστημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή