Μ. Σάλλας: Η Τράπεζα Πειραιώς θα είναι κερδοφόρος το 2016

Μ. Σάλλας: Η Τράπεζα Πειραιώς θα είναι κερδοφόρος το 2016

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση όσο το δυνατόν νωρίτερα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας σε συνάντηση με ξένους δημοσιογράφους, ενώ εκτίμησε ότι το 2016 θα αποτελέσει έτος επιστροφής στην κερδοφορία.

Οπως υπογράμμισε, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει σημαντικό βήμα περιορισμού της αβεβαιότητας και θα οδηγήσει στη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για τη χώρα και για τις προοπτικές της οικονομίας στην επενδυτική κοινότητα. Το ιδανικό θα ήταν, σημείωσε ο κ. Σάλλας, η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης να συνδυαστεί με την υιοθέτηση μέτρων για τη μείωση του κράτους στην οικονομία. Επίσης επιβεβαίωσε την πρόβλεψή του ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αρνητική πορεία του ΑΕΠ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016. Η ανάπτυξη θα τροφοδοτηθεί από την πορεία του τουρισμού, από το ΕΣΠΑ και από την αποπληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ύστερα από την αποκατάσταση της χρηματοδότησης του προγράμματος.

Χαρακτήρισε εύρωστο το τραπεζικό σύστημα, ύστερα από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας. Ειδικότερα για την Πειραιώς έδωσε έμφαση στην ισχυρή κεφαλαιακή της βάση, η οποία μάλιστα δεν περιλαμβάνει προνομιούχες μετοχές που είχαν εκδοθεί υπέρ του Δημοσίου, ενώ υπογράμμισε τη βελτίωση της ρευστότητας με μείωση του ELA από 22 δισ. που ήταν τον περασμένο Ιούνιο σε 16 δισ. ευρώ σήμερα. Ο κ. Σάλλας τόνισε ότι το φλέγον ζήτημα για τις τράπεζες είναι αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, κατά το δ΄ τρίμηνο του 2015 ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Πειραιώς δεν παρουσίασε αυξητική τάση, λόγω της μείωσης του σχηματισμού νέων καθυστερήσεων και της αποτελεσματικής διαχείρισης του αποθέματος των «κόκκινων» δανείων. Με βάση τις τάσεις αυτές, εκτίμησε ότι το 2016 θα είναι η πρώτη κερδοφόρα χρονιά, ύστερα από μεγάλο διάστημα ζημιών.

Για το νέο εποπτικό-θεσμικό πλαίσιο, υπογράμμισε ότι η Πειραιώς εφαρμόζει πρόγραμμα αναδιοργάνωσης, το οποίο περιλαμβάνει νέο Διοικητικό Συμβούλιο, την επιλογή τις επόμενες εβδομάδες νέου διευθύνοντος συμβούλου μέσω διεθνούς διαδικασίας και την υιοθέτηση κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε ότι «σήμερα βλέπουμε πέρα από την κρίση και προετοιμαζόμαστε εντατικά για την επόμενη μέρα. Είμαστε η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα και έχουμε κεντρικό ρόλο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας σε θετική τροχιά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή