Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε για μια ακόμα φορά ο κατασκευαστικός κλάδος, με δημόσια παρέμβαση που πραγματοποίησε εντός της εβδομάδας η διοίκηση του ΣΤΕΑΤ (Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανώτατης Τάξης), που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου. Ειδικότερα, επισημαίνεται η δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εταιρείες, εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα, καθώς καλούνται να αντιπαρέλθουν το μειωμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (6,7 δισ. ευρώ το 2016, όταν το 2011 ξεπερνούσε τα 10 δισ. ευρώ), το πάγωμα των ιδιωτικών επενδύσεων, την ανυπαρξία χρηματοδότησης και πιστώσεων από τον τραπεζικό τομέα και την καταβαράθρωση της αγοράς κατοικίας. Σύμφωνα με τον ΣΤΕΑΤ, απαιτείται μια σειρά από κινήσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η αγορά των κατασκευών, ώστε να τονωθεί η απασχόληση αλλά και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε στο πλαίσιο της σχετικής τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου, απαιτείται η ουσιαστική αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ και η έγκαιρη και επαρκής προετοιμασία από τους φορείς του Δημοσίου για την ένταξη έργων στο πρόγραμμα. Είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν οι πόροι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και να υπάρξει εκμετάλλευση των επενδυτικών κεφαλαίων. Παράλληλα, ο ΣΤΕΑΤ ζητεί την άμεση ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με τη διάθεση των αναγκαίων πόρων για την εκτέλεση έργων και υποδομών κάθε μορφής, αφού όμως γίνει επεξεργασία ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού, που να αντανακλά τις ανάγκες της χώρας.

Ο ΣΤΕΑΤ εγείρει και ζήτημα εξάντλησης των περιθωρίων για τη διάθεση των αναγκαίων πόρων, ώστε να αποπληρώνονται εγκαίρως οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις και να χρηματοδοτούνται ομαλά τα έργα. Επίσης, ο Σύνδεσμος ζητεί οριστική λύση σε χρόνια προβλήματα, μέσω της σύστασης και λειτουργίας «Εθνικού Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Εργων» και καθιέρωση του «Παρατηρητηρίου Τιμών και Προδιαγραφών». Με τον τρόπο αυτό, θα επέλθει μεγαλύτερη διαφάνεια στην πορεία εκτέλεσης των έργων, κλείνοντας το «παράθυρο» για υπερτιμολογήσεις υλικών και προσαυξήσεις στους αρχικούς προϋπολογισμούς των έργων.

Παράλληλα, ο ΣΤΕΑΤ θέτει ζήτημα αντιμετώπισης των προβλημάτων φορολογικής νομοθεσίας που θίγουν τις κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ ζητεί να γίνει επεξεργασία και υλοποίηση Στρατηγικού Σχεδιασμού για την προώθηση της εξωστρέφειας του ελληνικού κατασκευαστικού και τεχνικού δυναμικού, με κατάλληλα και ουσιαστικά μέτρα υποστήριξης του κλάδου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους διαγωνισμούς του εξωτερικού και ιδίως στις χώρες της Μέσης Ανατολής, παρατηρείται η συχνή κρατική στήριξη των ξένων κατασκευαστικών ομίλων, ζήτημα κομβικό για τις συγκεκριμένες αγορές όπου η «καλή φήμη» αποτελεί σημαντική παράμετρος για την ανάληψη έργων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή