Eως 450 εκατ. τα κέρδη των εγχώριων τραπεζών από την κίνηση Ντράγκι

Eως 450 εκατ. τα κέρδη των εγχώριων τραπεζών από την κίνηση Ντράγκι

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως και 450 εκατ. ευρώ αναμένεται να ενισχύσει τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών η κίνηση του Μάριο Ντράγκι να προσθέσει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ομόλογα του EFSF. Αυτό εκτιμά σε έκθεσή της η Morgan Stanley, σημειώνοντας ότι σε όρους απόδοσης κεφαλαίων το όφελος αντιστοιχεί σε 0,6%-2,2%, ανάλογα με την τράπεζα.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ομόλογα του EFSF ύψους 37 δισ. ευρώ και επομένως έχουν τη δυνατότητα σταδιακά να πουλήσουν έως 18,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2016. Σημειώνεται ότι από την απόφαση της ΕΚΤ εξαιρούνται τα ομόλογα έκδοσης ESM, ύψους περίπου 5,4 δισ. ευρώ, που δόθηκαν για την κάλυψη των αναγκών της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης. Το μεγαλύτερο μέρος ομολόγων έχει η Τράπεζα Πειραιώς, που διαθέτει τίτλους ύψους 14,2 δισ. ευρώ. Ακολουθούν η Eurobank με τίτλους ύψους 10 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα με 9,1 δισ. και η Alpha Bank με 4,3 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες αποτιμούν τα ομόλογα του EFSF στο 100% και περιμένουν κατά μέσον όρο μια θετική επίπτωση mark-to-market ύψους 3% από τις πωλήσεις των ομολόγων στην ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει έως και το 50% κάθε συναλλαγής, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τα κέρδη των τραπεζών, μέσω κερδών από συναλλαγές. Σύμφωνα με την ανάλυση της Morgan Stanley, η Eurobank αναμένεται να επωφεληθεί περισσότερο και λιγότερο η Alpha Bank. Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι εάν οι ελληνικές τράπεζες καταφέρουν να μεταφέρουν το υπόλοιπο 50% των τίτλων στο χαρτοφυλάκιο προς πώληση (trading), η άμεση επίπτωση στα κεφάλαιά τους αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 0,7% – 2,3% στον βασικό δείκτη εποπτικών κεφαλαίων (Core Tier I), βελτιώνοντας τους δείκτες κατά 12-40 μονάδες βάσης.

Πιο σημαντικές, επισημαίνει ο διεθνής οίκος, είναι οι δυνητικές επιπτώσεις για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, δεδομένου ότι βελτιώνεται ο «ρεαλισμός» της Αθήνας και των δανειστών, δείχνοντας ότι η αξιολόγηση ενδέχεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Ο οίκος υπογραμμίζει ότι η πτώση της απόδοσης των ελληνικών κρατικών τίτλων κατά μία ποσοστιαία μονάδα βελτιώνει τις εκτιμήσεις του για τις αποτιμήσεις των τραπεζών κατά 11%-12%. Η Morgan Stanley διατηρεί σύσταση «equalweight» για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς ο ενδεχόμενος συμβιβασμός με τους δανειστές αντισταθμίζεται από τις περιορισμένες αναπτυξιακές προοπτικές. Παράλληλα, σημειώνει ότι συνεχίζονται οι αναταράξεις στις διαπραγματεύσεις και ενώ η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή στις αρχές Μαΐου, είναι πιθανές οι καθυστερήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή