Οι startups πληροφορικής μπορούν να προσθέσουν 5 δισ. ετησίως στο ΑΕΠ

Οι startups πληροφορικής μπορούν να προσθέσουν 5 δισ. ετησίως στο ΑΕΠ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετήσιο πριμ 80.000 θέσεων εργασίας και 5 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ, η ανάπτυξη των τεχνολογικών startups, σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Τράπεζας. H συνεισφορά των τεχνολογικών startups και των clusters πληροφορικής είναι πολύ περιορισμένη κατά την τρέχουσα συγκυρία (200 εκατ. ευρώ ετησίως σε όρους προστιθέμενης αξίας), ωστόσο χαρακτηρίζεται από μια εντυπωσιακή δυναμική, η οποία εκτιμάται ότι σχεδόν θα πενταπλασιάσει τη συνεισφορά τους μέχρι το 2020 (προσεγγίζοντας τα 900 εκατ. ετησίως σε όρους προστιθέμενης αξίας). Επίσης, η μελέτη της Εθνικής διαπιστώνει ότι θεσμικά κυρίως ελλείμματα κρατούν τους δύο πυρήνες ανάπτυξης σε χαμηλό επίπεδο στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι σε περίπτωση που το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον προσέγγιζε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι τεχνολογικές startups και τα clusters πληροφορικής θα μπορούσαν να προσφέρουν στο ελληνικό ΑΕΠ μέχρι και 5 δισ. ευρώ ετησίως και 80.000 νέες θέσεις εργασίας.

Οι επιχειρήσεις υπηρεσιών πληροφορικής εμφανίζονται ανθεκτικές στην κρίση – με αιχμή τις ΜμΕ του κλάδου, οι οποίες αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 6% ετησίως την περίοδο 2009-2014 (έναντι πτώσης 0,2% ετησίως για τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, δηλαδή επιχειρήσεις με πωλήσεις μεταξύ 10 εκατ. και 50 εκατ. ευρώ, και πτώσης 3% για τη μέση ελληνική επιχείρηση). Η θετική εικόνα των ΜμΕ πληροφορικής επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα της έρευνάς μας σε δείγμα 1.200 επιχειρήσεων, με την υπεροχή τους να εντοπίζεται κυρίως:

• Σε όρους ανάπτυξης (με το 69% του τομέα να δηλώνει αναπτυξιακούς στόχους, έναντι 42% για το σύνολο των ΜμΕ).

• Σε όρους εξωστρέφειας (με τις εξαγωγές να καλύπτουν το 15% των πωλήσεων του τομέα έναντι 9% για το σύνολο των ΜμΕ).

• Σε όρους καινοτομίας (με τις δαπάνες R&D να φτάνουν το 16% των πωλήσεων έναντι μόλις 0,2% στο σύνολο των ΜμΕ), και

• Σε όρους ψηφιακής τεχνολογίας (με το 12% των πωλήσεων να πραγματοποιείται μέσω e-commerce έναντι 3% για τον τομέα των ΜμΕ, και το 42% του τομέα να έχει ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα έναντι 13% για το σύνολο των ΜμΕ).

Εμβαθύνοντας στη δομή του κλάδου των υπηρεσιών πληροφορικής, αναδεικνύεται το γεγονός ότι η υπεροχή του τομέα έναντι του λοιπού τομέα των ΜμΕ απορρέει από την ύπαρξη δύο ευδιάκριτων πυλώνων: τη δυναμικότητα του οικοσυστήματος των τεχνολογικών startups και των οργανωμένων σε clusters εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή