Μ. Σάλλας: «Ο πρωθυπουργός πρέπει να στηρίξει τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς»

Μ. Σάλλας: «Ο πρωθυπουργός πρέπει να στηρίξει τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kριτική στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ασκεί ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, σε συνέντευξή του στους Financial Times, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσει και όχι απλώς να τις νομοθετεί. Παράλληλα δηλώνει αισιόδοξος ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για επιστροφή στην ανάπτυξη στο β΄ εξάμηνο. Προβλέπει σχεδόν μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης για φέτος και ρυθμός ανάπτυξης 2% για το 2017.

Ο πρόεδρος της Πειραιώς στη συνέντευξή του τονίζει ότι «το πραγματικό ζήτημα είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα, η κυβέρνηση να ενισχύσει τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα και να περιοριστεί ο ρόλος του κράτους στην οικονομία». Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, κατά τη συνομιλία τους ήταν ορατός ο εκνευρισμός του κ. Σάλλα, «τον οποίο συμμερίζονται και οι υπόλοιποι Ελληνες τραπεζίτες, για την πολύμηνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου». Οπως αναφέρεται, ο κ. Σάλλας και άλλοι τραπεζίτες επιρρίπτουν στον Ελληνα πρωθυπουργό τη μεγαλύτερη ευθύνη για την καθυστέρηση και ανησυχούν για τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών από την κυβέρνηση, εξέλιξη που θα βυθίσει τη χώρα σε ακόμα μία κρίση.

«Η προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, να ανοικοδομήσει τη σταθερότητα και να επαναφέρει τους επενδυτές. Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να ανακάμψει και να παίξει έναν μεγάλο ρόλο στην επιστροφή στην ανάπτυξη». Ο κ. Σάλλας αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να στηρίξει δημοσίως πιο δυναμικά τις πολιτικές που έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές. «Η κυβέρνηση προχωρεί, για παράδειγμα, με τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά ο πρωθυπουργός πρέπει να ξεκαθαρίσει την πολιτική αυτή. Είναι αποδεκτό στο υπουργικό συμβούλιο να εκφράζουν όλοι την άποψή τους, αλλά πρέπει να υπάρξει ένα δυνατό μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να επιταχύνει». Παραπέμπει δε στο παράδειγμα της εξαγοράς των περιφερειακών αεροδρομίων από τη Fraport και την αδράνεια των αρμόδιων υπουργών, Πάνου Σκουρλέτη και Χρήστου Σπίρτζη, έναντι των αντιδράσεων συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, σε ό,τι αφορά το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου, τα «κόκκινα» δάνεια, θεωρεί ότι με το που θα υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές, οι τράπεζες «θα μπορέσουν να καθαρίσουν τα “κόκκινα” δάνεια και να απελευθερώσουν κεφάλαια στην πραγματική οικονομία».

Αισιοδοξία για συμφωνία

Ως ένα μεγάλο βήμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θεωρούν στελέχη τραπεζών την ψήφιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού χθες. Οπως υπογραμμίζουν, η αξιολόγηση θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, την άρση της αβεβαιότητας και την επιστροφή της οικονομίας σε συνθήκες κανονικότητας και ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ενεργοποιήσει μια ιδιαίτερα θετική αλληλουχία για τράπεζες – οικονομία, απομακρύνοντας την αβεβαιότητα που επιδρά διαλυτικά, βελτιώνοντας δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, και θα καταστήσει και πάλι τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά από την ΕΚΤ για να χορηγεί ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζες, θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την απόσυρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή