Το υψηλό κόστος περιορίζει τον δανεισμό εταιρειών μέσω ομολόγων

Το υψηλό κόστος περιορίζει τον δανεισμό εταιρειών μέσω ομολόγων

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aναιμική παραμένει η ζήτηση για την έκδοση ομολογιακών δανείων από μικρομεσαίες εισηγμένες εταιρείες το πρώτο πεντάμηνο του 2016. Η πιστωτική ασφυξία αλλά κυρίως ο υπερδανεισμός δεν επιτρέπουν στς περισσότερες επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην έκδοση ομολογιακών δανείων για να τονώσουν τα κεφάλαια κίνησης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι και τις 9 Μαΐου 2016 συνολικά 7 εισηγμένες της μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης εκδήλωσαν ενδιαφέρον προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια ύψους 71,231 εκατ. ευρώ. Οπως αποτυπώνεται και στον σχετικό πίνακα, οι τέσσερις εισηγμένες έχουν λάβει το «πράσινο φως» από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους για να προχωρήσουν στην έκδοση ομολογιακών δανείων, ενώ οι υπόλοιπες τρεις πρόκειται να λάβουν σχετική απόφαση στις επικείμενες γενικές συνελεύσεις που ακολουθούν εντός του Μαΐου.

Το μείζον θέμα για τις επιχειρήσεις είναι το υψηλό επιτόκιο με το οποίο δανείζονται. Σήμερα οι περισσότερες μικρές εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις δανείζονται με επιτόκια που ξεκινούν από 6% και 7% και φθάνουν μέχρι και 8,5%. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, η δανειοδότηση μέσω τραπεζών είναι απαγορευτική. Οι κυριότεροι λόγοι που επιλέγει μια επιχείρηση να εκδώσει ομολογιακά δάνεια είναι οι εξής: α) Να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της. β) Να μετατρέψει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε μακροπρόθεσμο, προσδοκώντας την ανάπτυξη και για να κερδίσει χρόνο προσαρμογής. Και γ) να επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες που απαιτούν κεφάλαια κίνησης, χωρίς να θέλει να διακινδυνεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα που έχει για να αποπληρώνει τις μηνιαίες υποχρεώσεις της.

Στο τέλος του 2015, και συγκεκριμένα στις 29 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, η εισηγμένη Ελληνικά Καλώδια ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης για τη σύναψη κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 4.264.123 ευρώ με ομολογιούχους δανειστές την Alpha Bank και την Alpha Bank London LTD.

Το δάνειο είναι 5ετούς διάρκειας, με σκοπό τη χρηματοδότηση επενδύσεων που υπήχθησαν στις διατάξεις του Ν. 3299/2004.

Η εταιρεία Γ.Ε. Δημητρίου είναι η πρώτη εισηγμένη εντός του 2016 που προχώρησε στην απόφαση να εκδώσει ομολογιακό δάνειο. Στόχος είναι τα αντληθέντα κεφάλαια (930.000 ευρώ) να διατεθούν για τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού του ομίλου, για επιμήκυνση της διάρκειάς του (150 μήνες) και για μείωση του κόστους του, όπως είχε ανακοινώσει στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Γ.Ε. Δημητρίου κ. Αναστάσιος Κατσίρης.

Η Δομική Κρήτης προχωρά στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 3,1 εκατ. ευρώ κατόπιν απόφασης της συνέλευσης των μετόχων. Επίσης η γενική συνέλευση των μετόχων της Σελόντα ομόφωνα και παμψηφεί αποφάσισε την έκδοση κοινού, εμπραγμάτως εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου μέχρι του ποσού των 30.000.000 ευρώ και παρείχε εξουσιοδότηση προς το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες κατά την κρίση του ενέργειες για την υλοποίηση αυτής της απόφασης. Επίσης η εισηγμένη στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου Κρητών Αρτος έλαβε απόφαση μέσω της συνέλευσης για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου και διάθεσή του με ιδιωτική τοποθέτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή