Σύντομα (10/5/16)

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελληνική πρωτιά στην κατάταξη των μεριδίων στο Χ.Α.

Ελληνική υπόθεση ήταν οι πρώτες θέσεις στην κατάταξη των μεριδίων αγοράς για τις 52 χρηματιστηριακές εταιρείες τον φετινό Απρίλιο. Ειδικότερα τις τέσσερις πρώτες θέσεις κατέλαβαν εγχώριες εταιρείες, ενώ στην πρώτη δεκάδα οι 4 ήταν μέλη εξ αποστάσεως (remote members). Οι 10 μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες τον Απρίλιο του 2016 συγκέντρωσαν μερίδιο αγοράς 80,44%, ενώ οι υπόλοιπες 42 εταιρείες μοιράστηκαν ποσοστό 19,56%. Στις τέσσερις πρώτες θέσεις αναρριχήθηκαν οι εξής χρηματιστηριακές εταιρείες: Euroxx, με μερίδιο αγοράς 18,36%, και ακολούθησαν η Eurobank Equities (16,55%), η Εθνική (9,88%) και η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ (8,62%). Την πρώτη δεκάδα για το περασμένο μήνα συμπληρώνουν οι εξής εταιρείες: UBS (6,60%), Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος (5,67%), Alpha Finance (4,20%), Credit Suisse (3,80%), Citigroup (3,51%) και Axia Ventures (3,25%). Το α΄ τετράμηνο του 2016, οι 10 μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες συγκέντρωσαν συνολικό μερίδιο αγοράς 78,08%. Την πρώτη θέση κατέλαβε η Eurobank Equities, με μερίδιο αγοράς 17,84%, και ακολούθησαν η Euroxx (16,39%) και η Εθνική Τράπεζα (9,47%).

Στην αγορά τροφίμων ο όμιλος «Κώστας Παπαέλληνας»

Στον κλάδο των τροφίμων εισέρχεται μία από τις παλαιότερες ελληνικές εταιρείες του κλάδου των καλλυντικών, η εταιρεία «Κώστας Παπαέλληνας Α.Ε.». Χθες ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας «Κωνσταντίνος Χατζηαθανασίου ΕΠΕ» (φέρει τον διακριτικό τίτλο Kropia), η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της εισαγωγής και διανομής τροφίμων για περισσότερα από 45 χρόνια. Μερικά από τα κύρια σήματα που διακινεί στην αγορά η Kropia είναι ο τόνος Geisha, τα μανιτάρια Lutece/Holco, το ρύζι Bali, τα κρουτόν Leimer, το μέλι Melissimo, το χαβιάρι Stuhrk, οι σοκολάτες Holex, το καλαμπόκι Kingsway κ.ά. Ο όμιλος εταιρειών «Κώστας Παπαέλληνας» ιδρύθηκε το 1928 και πραγματοποιεί σε Ελλάδα και Κύπρο κύκλο εργασιών άνω των 65 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα ο όμιλος δραστηριοποιείται με την εταιρεία «Κώστας Α. Παπαέλληνας (Ελλάς) ΑΕΒΕ» από το 1969, στους τομείς υγείας, φροντίδας και ομορφιάς, με ισχυρό πανελλαδικό δίκτυο πωλήσεων που καλύπτει ευρύτατο φάσμα καναλιών διανομής, όπως νοσοκομεία, κλινικές, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, χονδρικό εμπόριο.

Κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει η Intrasoft International, επιλέχθηκε από την κυβέρνηση Περιφέρειας Πρωτευούσης της Αυστραλίας (Australian Capital Territory Government), για να υλοποιήσει το έργο εγκατάστασης ηλεκτρονικής πλατφόρμας συλλογής εσόδων και πληρωμών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η σύμβαση αυτή είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου μετασχηματισμού τριετούς διάρκειας και συνολικού κόστους 30 εκατ. δολ. Αυστραλίας, με στόχο να προσφέρει καλύτερες, ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες στους φορολογούμενους και σε αυτούς που λαμβάνουν παραχωρήσεις. Tο Australian Capital Territory Revenue Office συγκεντρώνει πάνω από 1,2 δισ. δολ. Αυστραλίας σε φόρους και εισφορές κάθε χρόνο, για να στηρίξει τη χρηματοδότηση ζωτικών δημόσιων υπηρεσιών, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, οι δημόσιες συγκοινωνίες κ.ά.

Θυγατρική στην Ιταλία από την «Καράτζης»

Ολοκληρώθηκε η ίδρυση εμπορικής θυγατρικής εταιρείας, με την επωνυμία «Karatzis Rus LTD» και έδρα το Κράσνονταρ της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη εταιρεία «Καράτζης». Σκοπός της θυγατρικής είναι η περαιτέρω διείσδυση στις αγορές της Ρωσίας και της ευρύτερης περιοχής. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 12 εκατ. ρούβλια και η «Καράτζης» συμμετέχει σε αυτό με ποσοστό 100%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάρτιο η εισηγμένη είχε συστήσει θυγατρική εταιρεία με την επωνυμία «Karatzis Italia Srl» και έδρα το Μιλάνο της Ιταλίας. Η λειτουργία της εταιρείας είναι αμιγώς εμπορική και απευθύνεται κυρίως στην αγορά της Ιταλίας.

Στο 63,2% το ποσοστό των ξένων επενδυτών στο χρηματιστήριο

Μειώθηκε για πρώτη φορά το 2016 η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο τέλος Απριλίου. Ειδικότερα, χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ποσοστό των ξένων επενδυτών διαμορφώθηκε στο 63,2% έναντι 63,3% τον φετινό Μάρτιο. Αντιθέτως, το ποσοστό των εγχωρίων επενδυτών τον φετινό Απρίλιο ανήλθε στο 38,8% από 38,6% τον περασμένο Μάρτιο. Τον περασμένο μήνα δημιουργήθηκαν 15.740 Ενεργές Μερίδες επενδυτών (από 17.250 τον προηγούμενο μήνα). Επίσης, συστήθηκαν 502 Νέες Μερίδες επενδυτών (από 759 τον προηγούμενο μήνα). Η αξία συναλλαγών του Απριλίου 2016 έφτασε τα 1.164,82 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 27,3% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα, που ήταν 1.602,28 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή