Ζυθοποιοί: Δραματικές επιπτώσεις από αύξηση του φόρου στην μπίρα

Ζυθοποιοί: Δραματικές επιπτώσεις από αύξηση του φόρου στην μπίρα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ελληνικές μικροζυθοποιίες, καθώς η επικείμενη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην μπίρα θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης, ακύρωση των επενδύσεων που έχουν προγραμματίσει και τελικά απώλεια θέσεων εργασίας. Η αύξηση αυτή έρχεται μάλιστα σε μια στιγμή που η μικροζυθοποιία είναι σε ανάπτυξη, καθώς ο αριθμός των επιχειρήσεων τα τελευταία επτά χρόνια έχει τριπλασιασθεί και προσεγγίζει πλέον τις 30.

Οπως επισημαίνουν σε επιστολή που απέστειλαν στον πρωθυπουργό, αυτή τη στιγμή ο κλάδος καλείται να αντιμετωπίσει το αθροιστικό αποτέλεσμα των παρακάτω μέτρων: πρόσφατη επιβολή του νέου φόρου ζύθου 3%, αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα στην ηπειρωτική χώρα και κατά οκτώ μονάδες στα νησιά, αύξηση του φόρου εισοδήματος από το 26% στο 29%, καθώς και αύξηση της προκαταβολής φόρου, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση στο κόστος της ενέργειας και επικοινωνιών και τέλος αδυναμία χρηματοδότησης και περιορισμούς στις εισαγωγές πρώτων υλών λόγω των capital controls σε αντίθεση με τους πολυεθνικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Απευθυνόμενοι στον πρωθυπουργό, οι μικροζυθοποιοί αναφέρουν στο τέλος της επιστολής τους: «Είμαστε Ελληνες επιχειρηματίες-παραγωγοί με στόχους, όνειρα και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο. Επενδύσαμε τα κεφάλαιά μας και δημιουργούμε εθνικό πλούτο στη χώρα μας. Σας απευθύνουμε ύστατο κάλεσμα να αναθεωρήσετε τις παραπάνω καταστροφικές επιλογές. Μη μας στερείτε τη δυνατότητα να παράγουμε, να απασχολούμε ανθρώπους και να δημιουργούμε. Μη μας αναγκάζετε να εγκαταλείψουμε τη χώρα μας. Με τιμή και αγωνία». Την επιστολή υπογράφουν 15 μικροζυθοποιίες, πολλές από τις οποίες είναι πλέον γνωστές στο ευρύ κοινό, καθώς τα προϊόντα τους βρίσκονται στην εστίαση αλλά και στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή