Δάνειο 75 εκατ. ευρώ στην Energean από EBRD

Δάνειο 75 εκατ. ευρώ στην Energean από EBRD

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δανειακή σύμβαση ύψους 75 εκατ. ευρώ υπέγραψαν χθες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Επενδύσεων (EBRD) και η Energean Oil & Gas, για την υποστήριξη του ύψους 200 εκατ. δολαρίων επενδυτικού προγράμματος, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για την ανάπτυξη των πετρελαϊκών πεδίων του Πρίνου και του Εψιλον στη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου της Καβάλας, καθώς και για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων για ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων από τη δεκαετία του ’80, η οποία περιλαμβάνει 15 παραγωγικές γεωτρήσεις, καθώς και την εγκατάσταση μιας νέας υπεράκτιας εξέδρας που θα προστεθεί στο υφιστάμενο συγκρότημα του Πρίνου.

Η Energean είναι μια ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρεία, που εστιάζει στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και δραστηριοποιείται στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, διατηρώντας ένα διαφοροποιημένο παραγωγικό, αναπτυξιακό και ερευνητικό χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Η εταιρεία διαθέτει 30 εκατ. βαρέλια βεβαιωμένων αποθεμάτων πετρελαίου (2P), καθώς και 28 εκατ. βαρέλια δυνητικά αποθέματα πετρελαίου (2C) τα οποία έχουν πιστοποιηθεί από ανεξάρτητους εκτιμητές. Επιπλέον, διαθέτει σημαντικό ερευνητικό δυναμικό που έχει εντοπισθεί στο πλαίσιο της πρόσφατης σεισμικής έρευνας διαστάσεων που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της παραχώρησης του Πρίνου. Το πετρέλαιο, όπως αναφέρει η εταιρεία στη σχετική ανακοίνωσή της, είναι η κύρια πηγή ενέργειας στην Ελλάδα, καλύπτοντας περίπου το 50% του ενεργειακού εφοδιασμού. Εξαιτίας της μη πραγματοποίησης των απαραίτητων επενδύσεων εδώ και αρκετές δεκαετίες, το δυναμικό υδρογονανθράκων της χώρας έχει παραμείνει σαφώς υποανεπτυγμένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή