ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ σε ηλεκτρονικές συναλλαγές και διασυνοριακό εμπόριο προτείνει η ΕΣΕΕ

eniaio-syntelesti-fpa-se-ilektronikes-synallages-kai-diasynoriako-emporio-proteinei-i-esee-2135338

«Χρειάζεται ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το διασυνοριακό εμπόριο» τόνισε ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, μιλώντας στο δεύτερο συνέδριο ψηφιακών συναλλαγών.
Όπως ανέφερε, υπάρχει μεγάλη απώλεια για το δημόσιο ταμείο από στρεβλώσεις που καταγράφονται στους συντελεστές ΦΠΑ, αλλά και στα νέα δεδομένα που φέρνει το διαδίκτυο.

«Στο 1 τρισ. είναι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και διασυνοριακό εμπόριο στην ΕΕ και στο 177 δισ. απώλειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα 50 δισ. είναι από το διασυνοριακό εμπόριο. Αντιδρά η Μ. Βρετανία, λόγω του ότι έχει μεγάλο μέρος του ηλεκτρονικού εμπορίου. Στην Ελλάδα, 5,5 δισ. υπάρχει αιμορραγία εσόδων από διαφορές ΦΠΑ με γείτονες, ηλεκτρονικό και διασυνοριακό εμπόριο» σημείωσε και τόνισε: «Χρειάζονται βήματα, για να στηριχθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως να περάσουμε στη θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού για ηλεκτρονικές συναλλαγές και να υιοθετήσουμε το dynamic currency convention, μία υπηρεσία για τουρίστες, για να κάνουν συναλλαγή στο νόμισμα της χώρας τους. Δηλαδή, κάθε επιχείρηση θα λειτουργεί ως άτυπο ανταλλακτήριο με εκκαθάριση εκείνη την ημέρα με τη χαμηλότερη τιμή σε όφελος».