Εγκρίθηκαν 11,5 δισ. το 4μηνο για εισαγωγές

Εγκρίθηκαν 11,5 δισ. το 4μηνο για εισαγωγές

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 11,5 δισ. ευρώ ανήλθε το πρώτο τετράμηνο του έτους η αξία των εισαγωγών αγαθών –χωρίς τις υπηρεσίες– που εγκρίθηκε για λογαριασμό των επιχειρήσεων από την Επιτροπή Eγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και από τις υποπεπιτροπές των τραπεζών, που εξετάζουν αιτήματα έως 10.000 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών του πρώτου τετραμήνου του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τετράμηνο, περίοδο κατά την οποία η αξία των εισαγωγών ήταν 14,9 δισ. ευρώ, είναι μειωμένη κατά 22,8%, χωρίς αυτό να μεταφράζεται σε ισόποση μείωση των εισαγωγών στη χώρα.

Αυτό γιατί στα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου του 2016 καταγράφονται οι πληρωμές που έγιναν από επιχειρήσεις μέσω τραπεζικών λογαριασμών από τις εγχώριες τράπεζες, ενώ είναι γνωστό ότι ένα κομμάτι των εισαγωγών χρηματοδοτείται πλέον μέσω λογαριασμών σε τράπεζες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το πρώτο τετράμηνο του έτους η επιτροπή εξέτασε 21.211 αιτήματα. Από αυτά εγκρίθηκε το 65%, που αντιστοιχεί σε αξία ίση με 7,2 δισ. ευρώ, το 7% απορρίφθηκε, ενώ το υπόλοιπο 28% αφορούσε αιτήματα που είτε αρχειοθετήθηκαν, είτε ανακλήθηκαν. Επιπλέον ποσό 4,8 δισ. ευρώ εγκρίθηκε από τις ειδικές υποεπιτροπές των τραπεζών.

Αναλυτικά, σε σχέση με τους επιμέρους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, στον τομέα των τροφίμων εγκρίθηκαν 367 εκατ. ευρώ (5% επί του συνόλου), στον τομέα των φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων 686 εκατ. ευρώ (9%), στον τομέα της ενέργειας 1,3 δισ. ευρώ (19%) και στον τομέα της εισαγωγής πρώτων υλών για την εγχώρια παραγωγή 505 εκατ. ευρώ (8%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή