35 εκατ. τουρίστες και 20 δισ. έσοδα το 2021

35 εκατ. τουρίστες και 20 δισ. έσοδα το 2021

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον επαναπροσδιορισμό των στόχων για τα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού έως το έτος 2021 δημοσιοποίησε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας στο 1ο συνέδριο για τον τουρισμό που διοργάνωσε η Eurobank σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ.

Σύμφωνα με τους νέους στόχους, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών για το 2021 προσδιορίζονται σε περίπου 35 εκατ. και τα έσοδα σε 20 δισ. ευρώ. Ο κ. Ανδρεάδης τόνισε ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι θα πρέπει να υλοποιούνται ετήσιες συνολικές επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, αρχής γενομένης το 2016 με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα κατά 80% και του Δημοσίου κατά 20%.

Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη μέρα του ξενοδοχειακού κλάδου είναι να βρεθεί η σωστή ισορροπία στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κατά τη διάρκεια της κρίσης 2009-2013, περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις βελτίωσαν τη χρηματοοικονομική τους θέση από αυτές που τη χειροτέρευσαν. Το οξύμωρο, όμως, όπως συμπλήρωσε, είναι ότι περίπου το 40% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων έχει σοβαρότατα ζητήματα βιωσιμότητας. Ετσι, εκτίμησε ότι «κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις δύσκολα μπορούν να σωθούν». Από την άλλη, υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων που υπάγονται στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων δανείων οι οποίες μπορούν να επιστρέψουν σε λειτουργική κερδοφορία εφόσον επιτραπεί στις τράπεζες να αναδιαρθρώσουν με πολύ υψηλότερα ποσοστά τα δάνεια των βιώσιμων επιχειρήσεων, με πιθανή είσοδο νέων κεφαλαίων ή στρατηγικών επενδυτών.

Ο πρόεδρος της Εurobank, Νίκος Καραμούζης, ανέφερε ότι η χρηματοοικονομική κατάσταση του κλάδου παρά τη βελτίωση είναι βεβαρημένη και επιπλέον τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον τουρισμό είναι υψηλότερα του μέσου όρου της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης της εξυγίανσης των προβληματικών επιχειρήσεων. Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, σημείωσε ότι η κρίση άφησε πίσω της ένα ογκώδες απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους πάνω από 100 δισ. ευρώ. Η διαχείρισή τους, πρόσθεσε, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες και όχι μόνο για αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή