ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μειωμένος ο τζίρος των τουριστικών επιχειρήσεων το α΄ τρίμηνο

meiomenos-o-tziros-ton-toyristikon-epicheiriseon-to-a-trimino-2137561

Ανησυχητικά μηνύματα για τα οικονομικά μεγέθη των τουριστικών επιχειρήσεων τη φετινή σεζόν εκπέμπουν τα στοιχεία του κύκλου εργασιών τους πρώτους μήνες του έτους, τα οποία δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Αναλυτικά, ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της ίδιας περιόδου πέρυσι, παρουσίασε πτώση 11,7%. Αντίστοιχα, αρνητική εξέλιξη καταγράφει και ο δείκτης κύκλου εργασιών των ταξιδιωτικών γραφείων, με πτώση στο πρώτο τρίμηνο της τάξης του 12,6%.

Στο μεταξύ, πτώση κατά 11,9% παρουσίασε η μέση online ξενοδοχειακή τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο στην Αθήνα τον Ιούνιο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, φθάνοντας στα 111 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Trivago. Βάσει στοιχείων που έχει δημοσιοποιήσει η «Κ», σε επίπεδο χώρας η μέση online ξενοδοχειακή τιμή εμφανίζει αύξηση κατά 11,6%, φθάνοντας στα 106 ευρώ. Τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των ανταγωνιστριών χωρών και πόλεων εμφανίζουν οι τιμές στην Τουρκία και στην Κωνσταντινούπολη, σε ποσοστό 24% και 32,7% αντίστοιχα. Οι Τούρκοι ξενοδόχοι αναγκάστηκαν να ρίξουν τις τιμές, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της τουριστικής ζήτησης, η οποία έχει πληγεί από τα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα. Επιπλέον, ανοδικά κινούνται γι’ αυτόν τον μήνα οι online ξενοδοχειακές τιμές σε Ισπανία, Κύπρο, Πορτογαλία, Γαλλία και Γερμανία, ενώ στην Ιταλία καταγράφουν πτωτική πορεία.

Στους περισσότερους ελληνικούς προορισμούς που παρακολουθεί η Trivago οι online ξενοδοχειακές τιμές κινούνται ανοδικά. Αναλυτικά, αύξηση παρουσιάζουν οι τιμές σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Πάργα, Χανιά, Αγιο Νικόλαο, Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο, Ρόδο, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Λευκάδα και Ζάκυνθο. Αντίθετα, πτώση καταγράφουν οι online τιμές σε Ναύπλιο, Ιωάννινα, Ηράκλειο και Ρέθυμνο.