Η απουσία εξελίξεων στην πραγματική οικονομία και το επενδυτικό ρίσκο έριξαν το χρηματιστήριο

Η απουσία εξελίξεων στην πραγματική οικονομία και το επενδυτικό ρίσκο έριξαν το χρηματιστήριο

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλή εικόνα παρουσίασε αυτή την εβδομάδα το Χρηματιστήριο, καθώς μετά το υψηλό έτους (653,60 μονάδες) που κατεγράφη στη συνεδρίαση της Τρίτης 7 Ιουνίου, ακολούθησαν τρεις πτωτικές συνεδριάσεις. Ειδικότερα, την Παρασκευή επικράτησαν έντονες πτωτικές τάσεις που είχαν ως συνέπεια ο Γενικός Δείκτης ενδοσυνεδριακά να βυθίζεται πάνω από 3%. Η βασική αιτία της χθεσινής μεγάλης πτώσης είναι το αρνητικό κλίμα που επικράτησε σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά κυρίως όσο πλησιάζει η 23η Ιουνίου (ημερομηνία του δημοψηφίσματος στην Αγγλία) προκαλεί αναταράξεις στις αγορές. Βέβαια, στο ελληνικό χρηματιστήριο οι αιτίες της πτώσης θα πρέπει να αποδοθούν: α) στην έλλειψη φρέσκου χρήματος όπου ανακυκλώνονται τα ίδια κεφάλαια στη πιο ρηχή αγορά της Ευρώπης, β) δεν υπάρχουν εξελίξεις στην πραγματική οικονομία, αφού τόσο η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ όσο και η υπογραφή της επένδυσης για το Ελληνικό έχει προεξοφληθεί από τους επενδυτές και γ) το επενδυτικό ρίσκο στην Ελλάδα παραμένει υψηλό και αποτυπώνεται στις αποδόσεις του ετήσιου, τριετούς και δεκαετούς κρατικού ομολόγου αντίστοιχα που κινούνται πάνω από το 7,30%.

Η δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου ξεκίνησε με απώλειες 1,47% του Γενικού Δείκτη που υποχώρησε στις 639,11 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα και δεν ξεπέρασε τα 42 εκατ. ευρώ. Αρνητικοί πρωταγωνιστές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν οι τίτλοι της Alpha Bank (-5,39%), της Eurobank (-4,37%) και της τράπεζας Πειραιώς (-3,66%). Η προσδοκία των επενδυτών ότι σύντομα θα εκταμιευθεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ ώθησε τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά έτους στη συνεδρίαση της Τρίτης 7 Ιουνίου. Από την αρχή του 2016 το Χρηματιστήριο ενισχυόταν 3,52%, ενώ από το χαμηλό έτους (440,88 μονάδες 11/2/2016) ο βασικός δείκτης πραγματοποίησε ένα άλμα ανόδου της τάξεως του 48,24%. Ο τζίρος ενισχύθηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης και ανήλθε στα 65,321 εκατ. ευρώ. Τις καλύτερες ημερήσιες αποδόσεις πέτυχαν οι τίτλοι της τράπεζας Πειραιώς (7,22%), της Eurobank (5,42%), της Coca Cola (3,78%) και του ΟΠΑΠ (3,36%).

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης επικράτησαν πτωτικές τάσεις με τον Γενικό Δείκτη μετά έντονη μεταβλητότητα να κλείνει με ανεπαίσθητες απώλειες 0,19% και να υποχωρεί στις 652,38 μονάδες.

Ο τζίρος διατηρήθηκε σε επαρκή επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 62,144 εκατ. ευρώ. Με σημαντικές ημερήσιες απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι μετοχές της Εθνικής τράπεζας (-4,76%), της Eurobank (-3,73%) και της ΔΕΗ (-2,69%). Αντίθετα, με ικανοποιητικά κέρδη έκλεισαν οι μετοχές της Coca Cola HBC (3,87%), της Folli Follie Group (3,19%) και της Viohalco (2,01%).

Για δεύτερη συνεχή μέρα διατηρήθηκαν οι ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης την Πέμπτη υποχώρησε 1,03% και διολίσθησε στις 645,69 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 54,187 εκατ. ευρώ. Αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν οι μετοχές της Jumbo (-3,23%), του Τιτάνα (-3,06%), της τράπεζας Πειραιώς (-2,57%) και της Τέρνα Ενεργειακή (-2,10%).

Την τρίτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Ιουνίου θα πυκνώσουν οι ετήσιες συνελεύσεις των εισηγμένων, με βασικό θέμα την έγκριση των πεπραγμένων για την παρελθούσα διαχειριστική κρίση. Η συντριπτική πλειονότητα (83%) των εισηγμένων δεν θα διανείμει μέρισμα, καθώς παρέμειναν ζημιογόνες και το 2015. Το γενικό κλίμα που επικρατεί στις φετινές ετήσιες συνελεύσεις είναι θετικό με τις περισσότερες διοικήσεις να εκτιμούν ότι το β΄ εξάμηνο του 2016 θα είναι καλύτερο συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό. Βέβαια, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι όλες οι εισηγμένες αναμένουν περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών. Υπενθυμίζουμε ότι στις 28 Ιουνίου 2016 συμπληρώνονται ακριβώς 12 μήνες από την επιβολή των capital controls στην εγχώρια οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή