Εκτη κατά σειρά πτωτική συνεδρίαση στην Αθήνα

Εκτη κατά σειρά πτωτική συνεδρίαση στην Αθήνα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίσθηκε για έκτη διαδοχική συνεδρίαση η διολίσθηση του Χρηματιστηρίου, καταγράφοντας χθες απώλειες 3,02%, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 575,52 μονάδες και τον τζίρο να ανέρχεται στα 56,09 εκατ. ευρώ. Μέσα στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις έχουν χαθεί λογιστικά 5,389 δισ. ευρώ, ενώ οι απώλειες του Γενικού Δείκτη από την αρχή του 2016 έχουν πλέον φθάσει το 8,85%. Ο τραπεζικός δείκτης έχει υποστεί νέα καθίζηση όπως και τον περασμένο Φεβρουάριο, αφού οι απώλειες των τελευταίων έξι συνεδριάσεων φθάνουν στο 23,79%. Εκτός των εισαγόμενων ρευστοποιήσεων που προκαλεί η ανησυχία για το δημοψήφισμα στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου, χθες η αγορά είχε να αξιολογήσει άλλες δύο αρνητικές παραμέτρους. Η πρώτη αφορούσε την έκθεση νομισματικής πολιτικής του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερβολική –κατά την άποψή της– έμφαση που έχει δοθεί στην αύξηση των φόρων και τοποθετεί την ύφεση για το 2016 στο 0,3%. Η δεύτερη αρνητική εξέλιξη ήταν η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Goldman Sachs για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, όπως καταγράφηκαν στην πρόσφατη Ευρωπαϊκή Χρηματοοικονομική Διάσκεψη (EFC). Σύμφωνα με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών η περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας τους είναι πιθανό να είναι σταδιακή και υπόκειται στην πολιτική σταθερότητα, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στην οικονομία, την άρση των capital controls και την επιστροφή των καταθέσεων.

Ταυτόχρονα αρνητική παρέμεινε η εικόνα και στην εγχώρια αγορά ομολόγων. Στις 805 μονάδες βάσης διαμορφώθηκε χθες το spread του 10ετούς ομολόγου. Την ίδια ώρα, το ετήσιο κρατικό ομόλογο εμφάνισε τιμή στα 93,10 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 10,45%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή