Το Brexit «βούλιαξε» το ελληνικό χρηματιστήριο

Το Brexit «βούλιαξε» το ελληνικό χρηματιστήριο

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρύ τίμημα πλήρωσε το Ελληνικό Χρηματιστήριο από το Brexit, καθώς κατέγραψε την τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του. Το χθεσινό κραχ της Αθήνας έφερε στις μνήμες των επενδυτών το άνοιγμα του Χ.Α. ακριβώς 14 μήνες πριν, όταν στις 4 Αυγούστου 2015, έχοντας μείνει κλειστό για ένα μήνα, είχε βυθισθεί κατά 16,23%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την ίδρυσή του (30/9/1876).

Χθες χάθηκαν λογιστικά πάνω από 6,5 δισ. ευρώ από την αξία των εισηγμένων, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Με το άνοιγμα της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης πραγματοποίησε ελεύθερη πτώση, καταγράφοντας πτώση πάνω από -15%. Οι τελικές απώλειες περιορίσθηκαν ελαφρώς προς τη λήξη της συνεδρίασης, με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 155 εκατ. ευρώ.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες βρέθηκαν σχεδόν κλειδωμένες από την έναρξη της συνεδρίασης να διαπραγματεύονται στο limit down. Εκατοντάδες χαρτοφυλάκια προερχόμενα από τις ΗΠΑ, την Αγγλία και άλλες χώρες ρευστοποιούσαν κατά ριπάς τους ελληνικούς τραπεζικούς τίτλους. Αντίθετα η πτώση ήταν λίγο πιο ήπια σε εμποροβιομηχανικούς τίτλους της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η αρχική κατάρρευση και στην εγχώρια ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά (ΗΔΑΤ), που έφερε τα κρατικά ομόλογα να χάνουν πάνω από 10 μονάδες, έδωσε τη θέση της όσο περνούσε η ώρα σε μια πιο περιορισμένη πτώση των τιμών και αύξηση των αποδόσεων. Πιο συγκεκριμένα, το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό δεκαετές ομόλογο) ξεκίνησε τη χθεσινή συνεδρίαση από τις 882 μονάδες βάσης για να κλείσει χθες το απόγευμα στις 875 μονάδες βάσης. Το ετήσιο κρατικό ομόλογο ξεκίνησε τη χθεσινή συνεδρίαση με τιμή στα 92,30 λεπτά του ευρώ για να βελτιωθεί η τιμή όσο περνούσε η ώρα και να κλείσει στα 93,60 λεπτά του ευρώ. Ταυτόχρονα η απόδοση του ετήσιου ομολόγου από το 11,50% στην αρχή της συνεδρίασης έφθασε να διαπραγματεύεται στο 10,08% στο τέλος των χθεσινών συναλλαγών. Το 3ετές κρατικό ομόλογο ξεκίνησε με τιμή στα 86,70 λεπτά για να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση με τιμή στα 88,25 λεπτά. Αντίστοιχα η απόδοση στη λήξη της συνεδρίασης υποχώρησε στο 9,73% από 10,50% στην αρχή των χθεσινών συναλλαγών. Το 10ετές ομόλογο είχε απόδοση στο 8,70% στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ενώ είχε ξεκινήσει με απόδοση 8,75%. Αντίστοιχα η χθεσινή εναρκτήρια τιμή ήταν στα 67,30 λεπτά του ευρώ με τελική αποτίμηση στα 67,75 λεπτά του ευρώ.

Η τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου μετά την αργία της Δευτέρας είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς για την Αθήνα. Απόλυτα συντονισμένη η χρηματιστηριακή αγορά με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πέτυχε τρεις συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις πριν έρθει η χθεσινή συντριβή.

Την περασμένη Τρίτη, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 3,71% και αναρριχήθηκε στις 608,29 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει τα 112,603 εκατ. ευρώ. Θετική εικόνα παρουσίασαν οι μετοχές της Alpha Bank (10,61%), της Εθνικής Τράπεζας (10,55%) και της Τράπεζας Πειραιώς (6,28%). Το καλό κλίμα διατηρήθηκε και την Τετάρτη, αφού τα δημοσκοπικά αποτελέσματα στη Βρετανία έδειχναν προβάδισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Γενικός Δείκτης την Τετάρτη ενισχύθηκε 0,55% και έκλεισε στις 611,63 μονάδες. Ο τζίρος υποχώρησε αρκετά σε σύγκριση με την προηγούμενη συνεδρίαση και ανήλθε στα 66,556 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας (2,29%) και του Τιτάνα (2,58%) έδειξαν την καλύτερη εικόνα. Την παραμονή της χθεσινής συντριβής ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε εκ νέου ανοδικά, κλείνοντας στις 617,69 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,99% και τζίρο στο επίπεδο των 74,287 εκατ. ευρώ. Ετσι συμπληρώθηκαν τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις με συνολικά κέρδη 10,99% του Γενικού Δείκτη που πρόσθεσαν 4,209 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Αυτές οι θετικές επιδόσεις του τελευταίου τετραημέρου διεγράφησαν οριστικά από τη χθεσινή συντριβή που έφεραν τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα της 2ας Μαρτίου 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή