95 εκατ. αποφέρει ετησίως στην Αθήνα ο συνεδριακός τουρισμός

95 εκατ. αποφέρει ετησίως στην Αθήνα ο συνεδριακός τουρισμός

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βασική εν δυνάμει οδό οικονομικής ανάπτυξης και προσέλκυσης εσόδων αποτελεί για την Αθήνα ο τουρισμός, σε περίοδο παρατεταμένης ύφεσης, διαπιστώνει ο Δήμος Αθηναίων.

Στο πλαίσιο αυτό ενέκρινε πρόσφατα τη σύναψη σύμβασης μεταξύ του Δήμου, του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών για την οργάνωση, το συντονισμό και την υλοποίηση ενεργειών και δράσεων ενίσχυσης του τοπικού τουριστικού προϊόντος και της παρουσίας της Αθήνας στη διεθνή αγορά με συνολικό προϋπολογισμό 480.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου, μόνο ο συνεδριακός τουρισμός πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο στη πόλη άνω των 95 εκατ. ευρώ, ενώ έχει σημαντική συμβολή στα έσοδά του μέσω των Τελών Παρεπιδημούντων. Στην ενίσχυση του συνεδριακού τουρισμού στην Αθήνα έχει συμβάλει και το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών της Αθήνας. Επισημαίνεται ότι 2 στα 3 διεθνή συνέδρια που διοργανώνονται στην Ελλάδα λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα. Η μέση δαπάνη του συνεδριακού επισκέπτη είναι 4 φορές μεγαλύτερη από αυτή του τουρίστα αναψυχής. Εχει υπολογισθεί ότι ένα συνέδριο 1.000 ατόμων αποφέρει κατά μέσο όρο 1 εκατ. ευρώ στην οικονομία της πόλης. Από το 2008 έως το 2016 έχουν διεξαχθεί στην Αθήνα με την ενεργό συμμετοχή και υποστήριξη του Γραφείου Συνεδρίων πάνω από 380 συνέδρια. Η αναφορά περιλαμβάνει μόνο συνέδρια διεθνών Οργανισμών και Συνδέσμων και όχι τις εταιρικές συναντήσεις και τα ταξίδια κινήτρων τα οποία αυξάνουν περαιτέρω τη συνεδριακή δραστηριότητα στη πόλη. Βάσει των διαθέσιμων στατιστικών και σε συνδυασμό με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Συνεδρίων και Εκδηλώσεων, τα συνολικά έσοδα από τον συνεδριακό τουρισμό στην Αθήνα από το 2008 έως και τον Ιανουάριο του 2016 ξεπερνούν τα 562 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι μέσα στα στενά όρια του Δήμου βρίσκονται 17.000 κλίνες ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, καθώς και εταιρείες σίτισης που προτιμούν οι σύνεδροι, υπολογίζεται ότι ο Δήμος έχει λάβει μέσα από το Τέλος Παρεπιδημούντων και τον ΦΠΑ πάνω από 29 εκατ. ευρώ χωρίς να συνυπολογίζονται στο ποσό αυτό τα δημοτικά τέλη που εισπράττει για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα όριά του.

Το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών της Αθήνας την τελευταία μόνο περίοδο έχει προβεί στην εξυπηρέτηση πάνω από 250 αιτημάτων από ξένους διοργανωτές συνεδρίων και προσδοκά στην εξασφάλιση τουλάχιστον 30 διεθνών συνεδρίων στην Αθήνα, με συνολικό αριθμό συμμετεχόντων κατά μέσο όρο 700 ατόμων ανά εκδήλωση. Επιπροσθέτως, το Γραφείο εξέτασε μόνο για την περίοδο Ιανουαρίου 2012 – Μαρτίου 2016 συνολικά πάνω από 45 αιτήματα για παραχώρηση αιγίδας και υποστήριξη διοργάνωσης ή διεκδίκησης οργάνωσης διεθνών συνεδρίων. Εξάλλου, βάσει στοιχείων του Δήμου στα περίπου 8 έτη λειτουργίας των σημείων πληροφόρησης του Δήμου έχουν εξυπηρετηθεί από αυτά πάνω από 450.000 επισκέπτες. Σε επίπεδο εθνικοτήτων το 21,2% εξ αυτών προέρχεται από τη Βρετανία, το 17,5% από τη Γερμανία, το 8,8% από την Ιταλία και το 5,3% από τη Γαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή