Εurobank: Σημαντικές οι συνέπειες του Brexit για την Ελλάδα

Εurobank: Σημαντικές οι συνέπειες του Brexit για την Ελλάδα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές θεωρεί η Εurobank ότι θα μπορούσαν να είναι για την Ελλάδα οι συνέπειες του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος. Σε ειδική μελέτη της, η τράπεζα σημειώνει ότι κατ’ αρχήν το Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.) είναι ένας από τους σημαντικότερους χρηματοδότες του κοινοτικού προϋπολογισμού και η αποχώρησή του από την Ε.Ε. δεν αποκλείεται να έχει άμεση επίπτωση στο μέγεθος του κοινοτικού προϋπολογισμού, με αρνητικές συνέπειες για τα συνολικά κεφάλαια που είναι σήμερα διαθέσιμα για την Ελλάδα (περί τα 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020).

Δεύτερον, η παρατεταμένη αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και τη νέα εμπορική σχέση μεταξύ του Η.Β. και της Ε.Ε. ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τόσο άμεσα μέσω του εμπορίου και του τουρισμού, όσο και έμμεσα μέσω της επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης. Κατά την Eurobank, τέτοιου είδους εξέλιξη ενδέχεται να οδηγήσει σε επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος, δυσχεραίνοντας την προσπάθεια σταθεροποίησης της εγχώριας οικονομίας. Αναφορικά με τους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, οικονομικοί φορείς του Η.Β. πραγματοποίησαν το 2014 δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες που παρήχθησαν στην Ελλάδα της τάξης του 3,4% του ΑΕΠ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ελληνική οικονομία παρουσίασε εμπορικό πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ ή 1,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ από συναλλαγές που πραγματοποίησε (για αγαθά και υπηρεσίες) με το Η.Β. το 2014. Στο μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα, οι αρνητικές συνέπειες του Brexit εστιάζονται σε μια πιθανή μείωση των ελληνικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών προς το Η.Β. (π.χ. λόγω υποτίμησης της στερλίνας έναντι του ευρώ).

Επίσης, ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τις αναμενόμενες επιπτώσεις του Brexit στην ελληνική ναυτιλία και τον τουρισμό. Σύμφωνα με την τράπεζα, πιθανή έξοδος του Η.Β. από την Ε.Ε. θα επιβαρύνει περαιτέρω τις προοπτικές του κλάδου της ναυτιλίας, που ήδη υφίσταται σημαντικές πιέσεις από παράγοντες όπως η υπερβάλλουσα μεταφορική ικανότητα του παγκόσμιου εμπορικού στόλου, η επιβράδυνση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης κ.λπ. Οσον αφορά στον ελληνικό τουρισμό, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή