Βροχή οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη, «ξηρασία» στην Ελλάδα

Βροχή οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη, «ξηρασία» στην Ελλάδα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κινήθηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Ευρώπη το 2015 δημιουργώντας 217.666 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ernst and Young European.

Aντίθετα, στην Ελλάδα επικράτησε επενδυτική ξηρασία. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η «Κ» και περιλαμβάνονται σε σχετική ετήσια έκθεση για την παγκόσμια επενδυτική δραστηριότητα από τη UNCTAD, τη σχετική υπηρεσία εμπορίου του ΟΗΕ, κατά το 2015 στην Ελλάδα καταγράφηκαν αποεπενδύσεις της τάξεως των 289 εκατ. ευρώ, δηλαδή οι εκροές ξένων κεφαλαίων ήταν μεγαλύτερες από τις εισροές. Ετσι, το 2015 αποδείχθηκε το χειρότερο έτος των τελευταίων έξι χρόνων, ακόμα και σε σχέση με το 2010, όταν δηλαδή η χώρα εντάχθηκε στον μηχανισμό στήριξης και υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο. Επιστρέφοντας στα αποτελέσματα της χθεσινής έρευνας της Ernst and Young European, η Δυτική Ευρώπη (Δ.E.) εξακολουθεί να παραμένει ο πιο ελκυστικός προορισμός ΑΞΕ στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το 77% του συνολικού αριθμού των επενδύσεων. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία αντιπροσωπεύουν αθροιστικά το 51% του συνολικού αριθμού των ΑΞΕ στην Ευρώπη. Η Πολωνία και η Ρωσία είχαν την καλύτερη απόδοση στην αύξηση των ΑΞΕ συνολικά, με το μερίδιο αγοράς τους να αυξάνεται κατά 61% και 60% αντίστοιχα, σε σχέση με πέρυσι. Η Ολλανδία, η οποία είναι πέμπτη μεταξύ των πρώτων 10, ανεβαίνοντας μία θέση στην κατάταξη κατέγραψε αύξηση 47% στις ΑΞΕ το 2015. Οσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας, οι μισές (50%) από το σύνολο των θέσεων εργασίας που δημιούργησαν οι ΑΞΕ καταγράφηκαν στην Κεντρική και Ανατ. Ευρώπη (ΚΑΕ), όπου το 69% των συνολικών επενδύσεων έλαβε χώρα στον τομέα της παραγωγής και της μεταποίησης.

Αξιοσημείωτη είναι και η συνεχιζόμενη ελκυστικότητα της ευρύτερης περιοχής του Λονδίνου ως πρώτης επιλογής στην Ευρώπη για επενδύσεις. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη πριν από την πραγματοποίηση του βρετανικού δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα του οποίου έχει δημιουργήσει ερωτήματα για την πορεία των ΑΞΕ τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έρευνα δεν καλύπτει την Ελλάδα, τα διαθέσιμα δημοσιευμένα στοιχεία είναι διαφωτιστικά για την εικόνα των ΑΞΕ στη χώρα μας. Σύμφωνα με αυτά, το 2015 οι ΑΞΕ στην Ελλάδα μειώθηκαν σημαντικά σε σχέση με το 2014.

Ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, επικεφαλής του τμήματος χρηματοοικονομικών συμβούλων της ΕΥ Ελλάδας, σημειώνει: «Σε μια χρονιά κατά την οποία οι ΑΞΕ στην Ευρώπη έφθασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, τα διαθέσιμα στοιχεία για την Ελλάδα είναι πράγματι απογοητευτικά. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των θεσμών είναι σίγουρο ότι σταδιακά θα έχει θετικό αντίκτυπο, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων (Ελληνικό, λιμάνια, Αστέρας, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.λπ.), καθώς και την πιο ενεργή αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή