Στην τελική ευθεία διαπραγματεύσεις που κρίνουν το μέλλον έξι εταιρειών

Στην τελική ευθεία διαπραγματεύσεις που κρίνουν το μέλλον έξι εταιρειών

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στην ομοβροντία των χρεοκοπιών και των πτωχεύσεων που χαρακτηρίζει το φετινό επιχειρηματικό καλοκαίρι, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές αναμένουν τη θετική έκβαση σε τουλάχιστον έξι επιχειρηματικές συμφωνίες για ισάριθμες εισηγμένες που ευελπιστούν ότι θα επανακάμψουν στον επιχειρηματικό στίβο της χώρας.

Κατ’ αρχάς, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε είχαμε νεότερες εξελίξεις αναφορικά με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τη Euromedica. Πιο συγκεκριμένα το δ.σ. της ΕΒΖ ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο αναδιάρθρωσης που υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς για την πολύπαθη βιομηχανία. Ετσι ανοίγει ο δρόμος για να εκταμιευθούν τα πρώτα 5 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς. Θα προηγηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, που αποτελεί προαπαιτούμενο για να απελευθερώσει η πιστώτρια τράπεζα την υποδόση των 5 εκατ. ευρώ (από συνολικά 12 εκατ. ευρώ που προβλέπει η πρόταση αναδιάρθρωσης) για την αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών.

Μετά τις 27 Αυγούστου 2016 αναμένεται η διοίκηση της Euromedica να ενημερώσει τις πιστώτριες τράπεζες για την είσοδο στρατηγικών επενδυτών σε διαφορετικές δραστηριότητες του διαγνωστικού ομίλου. Μάλιστα, η διοίκηση της εισηγμένης σε ανακοίνωσή της στα μέσα της εβδομάδας υποστήριξε ότι «οι συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για τη λειτουργική και κεφαλαιακή αναδιάρθρωσή της βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και διεξάγονται σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα, με όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες. Ηδη, τα αποτελέσματα του α΄ πενταμήνου 2016 καταδεικνύουν σημαντική αλλαγή και ανάκαμψη της λειτουργικής κερδοφορίας. Συγκεκριμένα, η λειτουργική κερδοφορία της Euromedica και του ομίλου (EBITDA), προ clawback & rebate, διαμορφώθηκε σε 6.801.898,47 ευρώ και 19.613.751,16 ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 138,8% και 27,3% αντίστοιχα σε σχέση με το α΄ πεντάμηνο 2015.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις στην αλλαντοβιομηχανία Νίκας, με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με παράλληλο εξορθολογισμό των τραπεζικών της υποχρεώσεων. Οι υποψήφιοι στρατηγικοί επενδυτές της Νίκας συζητούν με τις πιστώτριες τράπεζες τους όρους αναχρηματοδότησης, προκειμένου να καλύψουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας. Στην αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της Hellenic Seaways (HSW) προχώρησε στα τέλη Ιουνίου η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ακτοπλοϊκής, υπερψηφίζοντας την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς και ομάδας μετοχών που συντάχθηκε γύρω από τις θέσεις της.

Η εξέλιξη σηματοδοτεί το τέλος του πρώτου γύρου της προσπάθειας του εφοπλιστή και βασικού μετόχου των Μινωικών Γραμμών Εμ. Γκριμάλντι να αποκτήσει τον έλεγχο της HSW μέσω δημόσιας πρότασης αγοράς μετοχών. Η Πειραιώς, με 40,1% του μετοχικού κεφαλαίου και τη στήριξη μετόχων όπως του διευθύνοντος συμβούλου της ακτοπλοϊκής Αντ. Αγαπητού και συμφερόντων της πλευράς Ιωάννη Σήφη Βαρδινογιάννη αλλά και άλλων μικρότερων μετόχων, διατήρησε τον έλεγχο στην εταιρεία.

Μέχρι το τέλος του 2016 αναμένονται και οι εξελίξεις για τις εισηγμένες Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (επαναλειτουργία των παραγωγικών μονάδων) και της Ελληνικής Υφαντουργίας του ομίλου Ακκά για τη ρύθμιση των υποχρεώσεων της με τις πιστώτριες τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή