ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε πτώση η αγορά προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής

fournos-thumb-large

Σταθεροποίηση της αγοράς των προϊόντων βιοτεχνικής αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής προβλέπεται για το 2016 με προοπτική ελαφράς ανάκαμψης για το 2017, ύστερα από έξι συνεχείς χρονιές πτώσης. Σύμφωνα με μελέτη της ICAP, η αγορά των εταιρειών βιοτεχνικής αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής καταγράφει συνεχή μείωση από το 2010, με επιβραδυνόμενο ωστόσο ρυθμό. Στον κλάδο δραστηριοποιείται πληθώρα επιχειρήσεων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων λειτουργεί μεμονωμένα καταστήματα.

Η οικονομική κατάσταση της χώρας τα τελευταία έτη και η συμπίεση του εισοδήματος των καταναλωτών είχαν ως αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση της εν λόγω αγοράς από το 2010 και μετά. Σε όλα τα επιμελητήρια της χώρας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών στη βιοτεχνική αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική ανέρχεται σε πάνω από 10.000 επιχειρήσεις, με τις μονάδες βιοτεχνικής αρτοποιίας να αντιπροσωπεύουν ποσοστό της τάξης του 58%. Ο μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων είναι καταγεγραμμένος στην περιοχή της Αθήνας (ποσοστό 17%) και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη (ποσοστό 7%).

Ο κ. Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, σύμβουλος οικονομικών μελετών της ICAP Group, σημειώνει ότι ο περαιτέρω εμπλουτισμός της ποικιλίας προϊόντων και η διεύρυνση του δικτύου των πωλήσεων των επιχειρήσεων αποτελούν ευκαιρίες για τον κλάδο, ενώ ως απειλές θεωρούνται η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών και η γενικότερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας με ό,τι αυτή συνεπάγεται για τη μείωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Με βάση τον ομαδοποιημένο ισολογισμό 43 εταιρειών βιοτεχνικής αρτοποιίας, τα καθαρά (προ φόρου) κέρδη μειώθηκαν δραστικά (κατά 64,1%) το 2014 σε σχέση με το 2013. Τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 39,5% το ίδιο έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι 29 από τις 43 εταιρείες ήταν κερδοφόρες το 2014. Αντίστοιχα, από τον ομαδοποιημένο ισολογισμό 41 εταιρειών ζαχαροπλαστικής, προκύπτει ότι τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν την περίοδο 2013-14. Τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 22% το 2014. Τέλος, από τις 41 συνολικά εταιρείες οι 31 ήταν κερδοφόρες το 2014.