Ξαναμοιράζεται η πίτα στον ασφαλιστικό κλάδο, με εξαγορές

Ξαναμοιράζεται η πίτα στον ασφαλιστικό κλάδο, με εξαγορές

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναδιάταξη του χάρτη στον ασφαλιστικό κλάδο σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς και ERGO για τη μεταβίβαση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στον γερμανικό όμιλο. Κίνητρο για το ενδιαφέρον που εκφράζεται από ξένους ασφαλιστικούς ομίλους είναι οι προοπτικές ανάπτυξης των ασφαλίσεων τα προσεχή έτη, κυρίως για αποταμιευτικά προγράμματα και νοσοκομειακές καλύψεις, μετά και την υποχώρηση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Η πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής είχε συμφωνηθεί ήδη από το 2014, στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς, που είχε εγκριθεί από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνισμού (DG Com) για την αποεπένδυση από μη τραπεζικές δραστηριότητες. Επόμενο ραντεβού των ισχυρών της ασφαλιστικής αγοράς είναι η προοπτική πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, που έχει επίσης δρομολογηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης. Παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, η πώληση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στη χώρα δεν θα είναι εύκολο να αποφευχθεί.

Είχε προηγηθεί στα τέλη του προηγούμενου έτους η μεταβίβαση του 80% της Eurolife ERB στον όμιλο Fairfax, έναντι τιμήματος 324,7 εκατ. ευρώ, που σηματοδότησε τη μεγαλύτερη εξαγορά στον κλάδο. Το τίμημα για την εξαγορά του 100% της ΑΤΕ Ασφαλιστικής προσδιορίστηκε στα 90,1 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύει πέντε φορές τα κέρδη της εταιρείας, όπως αυτά διαμορφώθηκαν το 2015. Στην υπόθεση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής η κριτική που ασκήθηκε επικεντρώθηκε κυρίως στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας, που ήταν τοποθετημένο κυρίως σε έντοκα του ελληνικού Δημοσίου, πριν από τη μεταβίβαση της εταιρείας στον νέο μέτοχο.

Η επένδυση σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου δεν ήταν παρά μια κίνηση που υπαγορεύτηκε το 2015, στο πλαίσιο των αυξημένων αναγκών δανεισμού του Δημοσίου. Η επιβολή των capital controls τον περασμένο Ιούνιο εγκλώβισε ουσιαστικά το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων της ΑΤΕ Ασφαλιστικής και για τον απεγκλωβισμό τους απαιτήθηκε η έγκριση από την αρμόδια επιτροπή εγκρίσεων του υπουργείου Οικονομικών. Η κίνηση σύμφωνα με πηγές από τη διοίκηση της ERGO ήταν επιβεβλημένη, στον βαθμό που η πολιτική του γερμανικού ομίλου επιβάλλει την επένδυση των αποθεματικών σε τοποθετήσεις υψηλής διαβάθμισης.

Ο απολογισμός της προηγούμενης οικονομικής χρήσης της Munich Re – μητρικού ομίλου της Ergo– δείχνει ότι από τα 195 δισ. ευρώ που είναι το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο σε τίτλους σταθερού επιτοκίου, τα 21 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα σε τίτλους με βαθμολογία (rating) ΑΑΑ, 44 δισ. ευρώ σε τίτλους με βαθμολογία ΑΑ, 59 δισ. ευρώ σε τίτλους με βαθμολογία Α και 71 δισ. ευρώ σε τίτλους με βαθμολογία ΒΒΒ, που είναι και η κατώτερη διαβάθμιση πριν από τον χαρακτηρισμό «σκουπίδια» (junk). To στοιχείο αυτό ενισχύει την επιχειρηματολογία για τη συνετή επενδυτική πολιτική του γερμανικού ομίλου και εξηγεί την ανάγκη για αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου, που δρομολογήθηκε με τον ορισμό ως θεματοφύλακα της HSBC Γερμανίας λίγο πριν πέσουν οι υπογραφές για την εξαγορά της εταιρείας. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή έπειτα από σχετική ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, αλλά και ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Η πρόσφατη άλλωστε περίπτωση της ασφαλιστικής εταιρείας International Life, στην οποία η Τράπεζα της Ελλάδος έχει τοποθετήσει ασφαλιστικό διαχειριστή και η οποία είχε επενδύσει τα αποθέματά της σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου, που «κουρεύτηκαν» με το PSI, επιβεβαιώνει ότι η ασφαλιστική τοποθέτηση αποτελεί μια εξαιρετικά ευαίσθητη υπόθεση, ειδικά όταν έχει να κάνει με τα χρήματα των ασφαλισμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή