Bελτίωση εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα

Bελτίωση εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H εμφανής ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα συνοδεύεται από τη μικρή βελτίωση του γενικού δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο που επηρεάσθηκε θετικά από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολογήσεως του προγράμματος προσαρμογής και αρνητικά από το βρετανικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank. Η βελτίωση της εμπιστοσύνης στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα τεκμαίρεται από σειρά εξελίξεων. Πρώτον, η αναβάθμιση των μεγάλων ελληνικών τραπεζών από τον οίκο αξιολογήσεως πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s.

Δεύτερον, η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών που τόνωσε περαιτέρω την εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εξέλιξη που συμβάλλει στην προσέλκυση των αποταμιεύσεων κυρίως όσων διατηρούνται σε φυσική μορφή εντός της ελληνικής επικράτειας. Οπως εξηγεί η Alpha Bank, αυτό ενισχύει, με άλλα λόγια, την ελκυστικότητα των καταθέσεων σε σχέση με εναλλακτικές τοποθετήσεις. Hδη τον Ιούνιο 2016 παρατηρήθηκε αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα κατά 1,04 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση. Επιπλέον, περιορίσθηκε ο ετήσιος ρυθμός μειώσεως των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις (Ιούνιος 2016: -1,0%, Μάιος 2016: – 1,2%). Τρίτον, η επανένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στις αποδεκτές από το ευρωσύστημα εξασφαλίσεις (waiver), η οποία καθιστά φθηνότερη πλέον τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ. Η επαναφορά του ύψους των περικοπών (haircut), οι οποίες εφαρμόζονται στις επιλέξιμες εξασφαλίσεις, στο επίπεδο πριν από την κατάργηση του waiver συνιστά ευνοϊκή εξέλιξη που επηρεάζει θετικά τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Η μικρή αυτή βελτίωση δεν είναι ωστόσο ισόρροπη, τονίζει η Alpha, αφού συνδέεται κυρίως με τις επιχειρηματικές προσδοκίες στον τομέα των υπηρεσιών, λόγω της αναμενόμενης θετικής επιδόσεως της τουριστικής δραστηριότητας και το 2016. Από την άλλη πλευρά, η πτωτική πορεία του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης καθώς και του όγκου των λιανικών πωλήσεων τον Ιούλιο σε ετήσια βάση αποτυπώνει ανάγλυφα τον μηχανισμό μέσω του οποίου η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας διά της αυξήσεως των φορολογικών επιβαρύνσεων οδηγεί σε περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή