Αισιοδοξία για το σύνολο της τουριστικής σεζόν μετά τον πολύ καλό Ιούλιο

Αισιοδοξία για το σύνολο της τουριστικής σεζόν μετά τον πολύ καλό Ιούλιο

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη ζήτηση των κρατήσεων τελευταίας στιγμής σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας από τον προηγούμενο μήνα προϊδεάζει, εκτός απροόπτου, για ένα ιδιαίτερα καλό τουριστικά επόμενο τρίμηνο εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης.

Ωστόσο επισημαίνει ότι υπάρχει ανομοιογένεια στην τουριστική ζήτηση μεταξύ των προορισμών της χώρας. Ετσι, περιοχές όπως η Λέσβος, η Σάμος και η Χίος, που επλήγη η εικόνα τους λόγω του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πτώση στην εισερχόμενη ταξιδιωτική τους κίνηση, ενώ άλλες περιοχές, όπως η Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου, χωρίς τέτοιου είδους θέματα φαίνεται να διευρύνουν τα τουριστικά τους κέρδη. Πάντως παραμένει ισχυρό αντικίνητρο για τη διατήρηση των ανοδικών τάσεων και τη σεζόν 2017 η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων του τομέα, η οποία μειώνει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.

Ο κ. Ανδρεάδης για την εξαγωγή των θετικών εκτιμήσεων σε σχέση με την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τους τελευταίους μήνες της φετινής σεζόν επικαλέστηκε στοιχεία από το σύστημα Amadeus, που δείχνει τις κρατήσεις από τις περισσότερες ξένες αγορές για τον Ιούλιο στους ελληνικούς προορισμούς να κινούνται ανοδικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι κρατήσεις από την Πολωνία τον περασμένο μήνα παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5%, από τη Βρετανία κατά 21,3%, από την Αυστρία κατά 15,8%, από την Ολλανδία κατά 11,7%, από την Ελβετία κατά 9,8%, από την Ιταλία κατά 7%, από τις σκανδιναβικές αγορές κατά 6,7%, από τη Ρωσία κατά 3,9% και από τη Γερμανία κατά 1,9%. Στον αντίποδα οι κρατήσεις εμφάνισαν πτώση κατά 8,8% από τη Γαλλία και κατά 17,9% από το Βέλγιο.

Σε ό,τι αφορά τον περασμένο Ιούνιο, θετικά κινούνταν οι κρατήσεις από την Πολωνία, τη Βρετανία, την Ελβετία, την Ιταλία, τις σκανδιναβικές αγορές και τη Ρωσία, ενώ σε αρνητικό έδαφος βρίσκονταν οι κρατήσεις από την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Να σημειωθεί ότι η ενίσχυση των κρατήσεων τελευταίας στιγμής τόσο προς τη χώρα μας όσο και προς άλλους προορισμούς της Μεσογείου, όπως η Ισπανία και η Κύπρος, οφείλεται εν μέρει και στα προβλήματα αποσταθεροποίησης που βίωσε η Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, τα οποία έπληξαν περαιτέρω τον τουρισμό της γειτονικής χώρας.

Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ανακοίνωσε χθες πρόσθετες δράσεις για την τόνωση του τουρισμού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων Σάμου Κωνσταντίνος Κυριαζής, Λέσβου Περικλής Αντωνίου, Χίου Πέτρος Φεγγουδάκης, Κω Κωνσταντίνα Σβύνου και Λέρου – Λειψών Μανώλης Μαθιουδάκης ανταποκρίθηκαν στην πρόταση συνεργασίας από την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά για την τόνωση της τουριστικής ζήτησης τους επόμενους μήνες στα νησιά.

Στο πλαίσιο αυτό οι παραπάνω ενώσεις ξενοδόχων θα παρέχουν μέσω των ξενοδοχείων-μελών τους από τις 20 Αυγούστου έως και τα τέλη Οκτωβρίου έως και 50% μειωμένες τιμές δωματίων και ελκυστικές προσφορές σε πακέτα διαμονής για τους Ελληνες επισκέπτες. Για το ειδικό πρόγραμμα των προσφορών θα παρέχεται ενημέρωση από τις Γραμματείες των Ενώσεων Ξενοδόχων Σάμου, Λέσβου, Κω και Λέρου. Για την περίπτωση της Χίου θα υπάρχει απευθείας επικοινωνία με τα ξενοδοχεία. Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομίας με τον ΕΟΤ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και το ΑΠΕ ανακοίνωσε ότι προχωρά σε στοχευμένες δράσεις προβολής για τα νησιά με ειδικά βίντεο παραγωγής του ΑΠΕ, τα οποία θα προωθηθούν στο εξωτερικό και θα προβάλλονται σε ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο Διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσω των επικοινωνιακών δράσεων των γραφείων εξωτερικού.

Τα βίντεο των προορισμών και οι προσφορές των ενώσεων ξενοδόχων των νησιών θα προβληθούν από το ΑΠΕ και στη χώρα μας, με στόχο την όσο το δυνατόν ευρύτερη ενημέρωση του ελληνικού ταξιδιωτικού κοινού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή