Σεπτέμβριος εξελίξεων για τη Forthnet

Σεπτέμβριος εξελίξεων για τη Forthnet

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στη Forthnet. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξει «λευκός ιππότης» για την εταιρεία τηλεπικοινωνιών που ελέγχει και την πλατφόρμα δορυφορικής τηλεόρασης Nova.

Ο «λευκός ιππότης» θα πρέπει να διαθέσει 100 εκατ. ευρώ και να καταστεί ο εκδότης του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ) σε μετοχές της Forthnet. Στην πράξη, ο επενδυτής που θα διαθέσει τα προαναφερόμενα κεφάλαια για να καταβληθούν τοκοχρεολύσια στις πιστώτριες τράπεζες και ως κεφάλαιο κίνησης στην εταιρεία θα ελέγξει μετοχικά την επιχείρηση, αλλά και θα αναλάβει τα δάνεια και τις υποχρεώσεις της, ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής, οι ενδιαφερόμενοι «παίκτες» κρατούν κλειστά χαρτιά. Μεταξύ αυτών, οι κύριοι μέτοχοι, όπως η Wind Hellas (33%), η μαλτέζικη Go (24%), η αραβική Massar Investments (21%) και η Vodafone (6,5%).

Η Wind Hellas είναι η μόνη που επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για τη Forthnet. Κύκλοι, ωστόσο, προσκείμενοι στην εταιρεία αναφέρονται σε «κούρεμα» των δανείων προτού το ενδιαφέρον τους μετουσιωθεί σε δεσμευτική προσφορά εξαγοράς της εταιρείας. Η Wind Hellas, όπως αναφέρει η διοίκησή της, είναι ενδιαφερόμενος σε συνεργασία με την Vodafone, με την οποία συνεργάζεται πολυεπίπεδα.

Η έκπληξη, όμως, μπορεί να έλθει από την Go. H τελευταία αποτελεί τον κυρίαρχο τηλεπικοινωνιακό πάροχο της Μάλτας και πρόσφατα αποκτήθηκε από την κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Tunisie Telecom (TT).

Στην τελευταία συμμετέχει μειοψηφικά η αραβική Emirates International Telecommunications (ΕΙΤ), η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν μέτοχος της Forthnet. Λίγο πριν από τον Δεκαπεντάυγουστο, η ΕΙΤ μεταβίβασε μερίδιο 20,6% της Forthnet στην επενδυτική εταιρεία Massar Investments, που ελέγχεται από τον Αραβα δισεκατομμυριούχο Αμπντουλαζίζ αλ Γκουρχέρ. Παράλληλα μεταβίβασε ποσοστό περίπου 2% στην Go.

Οι τελευταίες κινήσεις «θολώνουν» τις προθέσεις των βασικών μετόχων σχετικά με το σχέδιο διάσωσης της Forthnet από μια πιθανή κεφαλαιοποίηση χρεών ή ακόμη και μια πτώχευση. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει δανειστεί περί τα 330 εκατ. ευρώ από τις συστημικές ελληνικές τράπεζες, ενώ έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες αποπληρωμές κεφάλαιου 200 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της Forthnet, για να αποφύγει μια πιθανή κεφαλαιοποίηση των δανείων της, πρότεινε στους πιστωτές της την αναδιάρθρωση του δανεισμού, μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου 100 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες αποδέχθηκαν το σχέδιο και μένει η υλοποίησή του. Η Forthnet διαθέτει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα: την ισχυρή βάση πελατών στις τηλεπικοινωνίες και την πλατφόρμα συνδρομητικής τηλεόρασης Nova.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή