Συμφωνία της Eurobank με IFC για την ενίσχυση των επιχειρήσεων

Συμφωνία της Eurobank με IFC για την ενίσχυση των επιχειρήσεων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα συμφωνία για την ενίσχυση της χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία ανακοίνωσαν το IFC, μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, και η Eurobank. Η συμφωνία περιλαμβάνει την παροχή πιστωτικής γραμμής 100 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών εγχώριων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πιστωτική γραμμή του IFC, με έμφαση στην εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων Trade Finance της Eurobank, μειώνοντας το ρίσκο των εμπορικών διασυνοριακών συναλλαγών, μέσω ενός διαρκώς αναπτυσσόμενου δικτύου τραπεζών. Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Χρηματοδότησης Διεθνούς Εμπορίου (IFC’S Global Trade Finance Program) και είναι η πρώτη συμμετοχή ελληνικής τράπεζας στο εν λόγω πρόγραμμα.

Με αφορμή τη συμφωνία, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φωκίων Καραβίας σημείωσε ότι «η συμφωνία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών μας για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Θα έχει οφέλη τόσο για τους επιχειρηματίες που δίνουν αγώνα για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο κάτω από αντίξοες συνθήκες όσο και για την τράπεζα. Η Eurobank, έχοντας επιστρέψει στην κερδοφορία, έχει θέσει ως προτεραιότητά της τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας».

Ο όμιλος της Eurobank και το IFC έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς μέσω της συμμετοχής των θυγατρικών εταιρειών του ομίλου σε Ρουμανία, Σερβία και Βουλγαρία στο πρόγραμμα GTFP, από το 2010. Εως σήμερα το IFC έχει διαθέσει πάνω από 1 δισ. δολ. σε εμπορικές δραστηριότητες για τη στήριξη των θυγατρικών της Eurobank στα Βαλκάνια και των πελατών τους, βοηθώντας τους να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές και να προσεγγίσουν νέους εμπορικούς εταίρους.

«Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στο διεθνές εμπόριο είναι η γεωγραφική της θέση ως ιστορικό, εμπορικό, πολιτισμικό και οικονομικό σταυροδρόμι», επισήμανε ο Marcos Brujis, global director της IFC.

Η χρηματοδότηση του διεθνούς εμπορίου αποτελεί προτεραιότητα για το IFC, καθώς, όπως σημειώνει, οδηγεί σε οικονομική ανάπτυξη και δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι το IFC συμμετείχε το 2015 στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, επενδύοντας 150 εκατ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη εμπλοκή διεθνών οργανισμών έρχεται να αντισταθμίσει τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται η χώρα και το τραπεζικό σύστημα ύστερα από οκτώ χρόνια βαθιάς κρίσης και εξαιτίας των δραματικών συνθηκών ρευστότητας με την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών. Στο πλαίσιο αυτό πριν από λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε η τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων της Εθνικής Τράπεζας 300 εκατ. ευρώ. Η τιτλοποίηση θα αφορά δάνεια υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης και θα την καλύψουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Το πρόγραμμα χρηματοδότησης έχει στόχο την κάλυψη τρεχουσών αναγκών κεφαλαίου κίνησης και τη χορήγηση νέων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης για επενδύσεις στην Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογη συμφωνία με τους παραπάνω θεσμικούς οργανισμούς θα συνάψει και η Alpha Bank, τιτλοποιώντας επιχειρηματικά δάνεια επίσης 300 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή