Οφειλές 1 δισ. στη ρύθμιση των 36 δόσεων της ΔΕΗ

Οφειλές 1 δισ. στη ρύθμιση των 36 δόσεων της ΔΕΗ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οφειλές προς τη ΔΕΗ ύψους 1 δισ. ευρώ εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 36 δόσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Επιχείρησης κ. Μανώλη Παναγιωτάκη. Σε επιστολή του προς την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρει ότι τη ρύθμιση της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή αξιοποίησαν 350.000 πελάτες της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι οι συνολικές οφειλές προς την Επιχείρηση ανέρχονταν σε 3 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το 1/3 περίπου εντάχθηκε στη ρύθμιση. Ωστόσο, άλλοι 1,5 εκατ. πελάτες της Επιχείρησης με ανεξόφλητους λογαριασμούς δεν εμφανίστηκε, ενώ άγνωστο είναι και πόσες από αυτές τις ρυθμίσεις παραμένουν ενεργές. Οπως αναφέρουν στην «Κ» παράγοντες που γνωρίζουν, πολλοί από αυτούς που εντάχθηκαν στη ρύθμιση κατέβαλαν μία-δύο δόσεις και στη συνέχεια σταμάτησαν να πληρώνουν. Το θέμα απασχόλησε και το διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης, με κάποιους εκπροσώπους να πιέζουν τη διοίκηση να επανενεργοποιήσει το μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο της διακοπής των ρεύματος για την είσπραξη των οφειλών της, εκφράζοντας φόβους ότι μπορεί η διοίκηση να βρεθεί υπόλογη στη Δικαιοσύνη εάν δεν το πράξει.

Η επιστολή του κ. Παναγιωτάκη αποτελεί απάντηση στις επικρίσεις της ΕΣΕΕ ότι με τις αποκοπές ρεύματος η ΔΕΗ οδηγεί επιχειρήσεις στο λουκέτο.

Ο επικεφαλής της Επιχείρησης σημειώνει ότι η ΔΕΗ «αναγκάζεται να καταφύγει στις αποκοπές, αφού προηγουμένως στο πλαίσιο της κοινωνικής της ευαισθησίας εξαντλήσει κάθε περιθώριο συνεννόησης και ο πελάτης δεν έχει ανταποκριθεί. Είναι προφανές ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η ευθύνη βαρύνει τους ίδιους και σε καμία περίπτωση τη ΔΕΗ. Παρά ταύτα, και σε αυτές τις περιπτώσεις η Επιχείρηση προβαίνει σε διακανονισμό της οφειλής (βεβαίως όχι στον ευνοϊκότερο) και μάλιστα τους προσφέρει και την έκπτωση του 15% εφόσον στο εξής θα είναι συνεπείς».

Επίσης, υπογραμμίζει στην ΕΣΕΕ ότι «πρωταθλητές στην ασυνέπεια είναι οι πελάτες (και μέλη σας) στις πιο εύρωστες οικονομικά περιοχές, σε αντίθεση με τις πιο αδύναμες οικονομικά περιοχές, όπου οι πελάτες μας (και τα μέλη σας) είναι πρωταθλητές της συνέπειας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, τα υψηλότερα ποσοστά οφειλετών καταγράφονται σε περιοχές με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και ισχυρή οικονομική δραστηριότητα, όπως η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Κρήτη, η Λάρισα κ.λπ. Συχνά μάλιστα σε αυτές τις περιοχές, οι οφειλέτες είναι ξενοδοχειακές μονάδες. Τα μικρότερα ποσοστά ασυνέπειας καταγράφονται σε κατά τεκμήριο φτωχές περιοχές, όπως η Ηπειρος ή ο Εβρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή