ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μείωση αποδόσεων στα εταιρικά ομόλογα μετά την αξιολόγηση

Μείωση αποδόσεων στα εταιρικά ομόλογα μετά την αξιολόγηση

Στο 4,2% έχει υποχωρήσει ο μέσος όρος του κόστους δανεισμού των εισηγμένων που έχουν εκδώσει εταιρικά ομόλογα στις διεθνείς αγορές συγκριτικά με το 5,94% που ήταν αντίστοιχα ο μέσος όρος δανεισμού στις 23 Ιουνίου 2016 όταν διεξήχθη το δημοψήφισμα στην Αγγλία για το Brexit.

Η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών εταιρικών ομολόγων που εκδόθηκαν στο εξωτερικό αποδίδεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, στη θετική επίδραση από τις αποφάσεις του Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016, όπου εγκρίθηκε η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και κατεβλήθη η δόση των 7,2 δισ. ευρώ, με τους διεθνείς επενδυτές να εκτιμούν ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος Grexit τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα, οι συγκεκριμένες εισηγμένες (εάν εξαιρέσουμε τη ΔΕΗ) δεν ενσωματώνουν το εγχώριο επενδυτικό ρίσκο για να δανείζονται ακριβότερα, αφού αναπτύσσονται στο εξωτερικό και ξεπέρασαν ταυτόχρονα με επάρκεια τους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital control) που ισχύουν στη χώρα μας για 14ο συνεχόμενο μήνα.

Το επιτόκιο δανεισμού των εγχώριων επιχειρήσεων μετά τον Mάιο έχει αρχίσει να κλείνει την ψαλίδα με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους, ενώ είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της απόδοσης του ΟΤΕ, με το επιτόκιο να υποχωρεί στο 2,65%, όταν είχε βρεθεί στο 4% πριν από δύο μήνες. Οι πρώτες θετικές ενδείξεις στην αγορά εταιρικών ομολόγων εμφανίσθηκαν από την ομαλοποίηση στην καμπύλη των αποδόσεων για τις κρατικές εκδόσεις χρέους, όπου για πρώτη φορά οι αποδόσεις του 2ετούς (σήμερα είναι ετήσιο, καθώς λήγει στις 17 Ιουλίου 2017) και 3ετούς ομολόγου βρέθηκαν να διαπραγματεύονται χαμηλότερα από την απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Τα οφέλη από την υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων μεταφέρθηκαν και στα διεθνή εταιρικά ομόλογα των εισηγμένων που είδαν τις αποδόσεις των ομολόγων τους να διολισθαίνουν, ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Βέβαια κανείς δεν ενθουσιάζεται και όλες οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των αποδόσεων είναι πόσο γρήγορα θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και αν θα επικρατήσει ηρεμία στο πολιτικό πεδίο. Εκτός από τον ΟΤΕ που δανείζεται με ευρωπαϊκό επιτόκιο και οι εκδόσεις του Τιτάνα και της Motor Oil δανείζονται με ανταγωνιστικά επιτόκια που διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 2,50% και 2,85%. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι έως και τον Ιούλιο του 2020 επτά εισηγμένες θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 4,075 δισ. ευρώ. Να διευκρινίσουμε ότι το εταιρικό ομόλογο αποτελεί δάνειο το οποίο αντλείται από τον εκδότη του δανείου (την εταιρεία) όχι μέσω της τραπεζικής διαμεσολάβησης αλλά μέσω των κεφαλαιαγορών. Τα ομόλογα επιτρέπουν στον εκδότη να χρηματοδοτήσει μακροπρόθεσμες επενδύσεις με εξωτερικά κεφάλαια.