Κέρδη προ φόρων 3,9 εκατ. για την Alpha

Κέρδη προ φόρων 3,9 εκατ. για την Alpha

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη προ φόρων ύψους 3,9 εκατ. ευρώ έκλεισε το α΄ εξάμηνο για τον όμιλο Alpha Bank, ενώ το μετά φόρους τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε -18,9 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την εικόνα του β΄ τριμήνου ο όμιλος εμφάνισε ενίσχυση λειτουργικών εσόδων και μείωση λειτουργικών δαπανών, ενώ προχώρησε σε σημαντική αύξηση των προβλέψεων (+37,1% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο), αύξηση που συνδέεται με την «εν εξελίξει αναδιάρθρωση μεγάλου ομίλου επιχειρήσεων».

Αναλυτικότερα τα κύρια αποτελέσματα προ προβλέψεων διατηρήθηκαν αμετάβλητα σε τριμηνιαία βάση στα 297,4 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο στο τέλος Ιουνίου βελτιώθηκε στο 2,9% (2,8% α΄ τρίμηνο 2016). Τα έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν σημαντικά (+2,1%) επηρεαζόμενα θετικά από την αύξηση των συναλλαγών μέσω πιστωτικών καρτών και των προμηθειών συναλλαγών. Τα λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν στα 281,1 εκατ. ευρώ (+2,5% σε τριμηνιαία βάση), απόδοση που οδηγεί στην επίτευξη του ετήσιου στόχου που έχει θέσει η διοίκηση για κόστος 1,15 δισ. το 2016. Ετσι ο δείκτης εξόδων – εσόδων βελτιώθηκε στο 48,2% έναντι 50,8% στο τέλος του 2015. Σημειώνεται ότι η Alpha Bank λογιστικοποίησε έκτακτα κέρδη ύψους 71,9 εκατ. ευρώ από την πώληση της συμμετοχής της στη Visa.

Βελτιωμένη ήταν η εικόνα και στο μέτωπο της ρευστότητας, καθώς η αύξηση των καταθέσεων κατά 700 εκατ. ευρώ αλλά και η ρευστότητα ύψους 600 εκατ. από την πώληση ομολόγων EFSF οδήγησαν σε αντίστοιχη μείωση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ η οποία διαμορφώθηκε στα 22,7 δισ. ευρώ. Η εξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) διαμορφώθηκε στα 15,4 δισ. ευρώ· μειωμένη κατά 7,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο 2015, οπότε επιβλήθηκαν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων, ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουνίου στο 37,8% στο τέλος Ιουνίου 2016 έναντι 37,4% στο τέλος Μαρτίου. Οι νέες καθυστερήσεις μειώθηκαν περαιτέρω στα 110 εκατ. ευρώ έναντι 275 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο. Ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 69% – σύμφωνα με την τράπεζα, επιτρέπει την «πιο ενεργό διαχείριση του χαρτοφυλακίου καθυστερήσεων». Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις ανήλθαν στο β΄ τρίμηνο στα 349,7 εκατ. ευρώ, έναντι 255,1 εκατ. στο τέλος Μαρτίου 2016. Οι σωρευτικές προβλέψεις ανέρχονται σε 15,9 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 26% του δανειακού χαρτοφυλακίου. Η κεφαλαιακή επάρκεια διατηρήθηκε αμετάβλητη στο α΄ εξάμηνο, αποτέλεσμα της λειτουργικής επίδοσης της τράπεζας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουνίου στο 16,6% έναντι 16,3% στο τέλος του α΄ τριμήνου και αμετάβλητος σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2015.

Με αφορμή τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Alpha Bank, κ. Δημήτριος Μαντζούνης, σημείωσε ότι «το α΄ εξάμηνο 2016 η ύφεση απεδείχθη ηπιότερη του αναμενόμενου και εκτιμάται ότι το β΄ εξάμηνο του έτους η οικονομία θα επιτύχει θετικό ρυθμό αναπτύξεως, καθώς παρατηρούνται ενδείξεις σταδιακής ανακάμψεως της ελληνικής οικονομίας. Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολογήσεως τον Ιούνιο 2016, η επανένταξη των κρατικών τίτλων ως αποδεκτών ενεχύρων για αναχρηματοδότηση από την ΕΚΤ, καθώς και η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ταυτοχρόνως, η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος ήδη σημειώνει βελτίωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή