Μείωση τζίρου και αύξηση κερδών για 132 εισηγμένες το α΄ εξάμηνο

Μείωση τζίρου και αύξηση κερδών για 132 εισηγμένες το α΄ εξάμηνο

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανθεκτικότητα επέδειξαν οι εισηγμένες το α΄ εξάμηνο του 2016. Με συμμάχους τις εξαγωγές, τις χαμηλές τιμές καυσίμων και την αύξηση των τουριστικών αφίξεων, κατάφεραν οι περισσότερες εισηγμένες να εμφανίσουν θετικό αποτέλεσμα, εάν εξαιρέσουμε τις ζημίες που παρουσίασαν οι τρεις εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Οπως έδειξαν τα εξαμηνιαία αποτελέσματα, σε ποσοστό 61,97% (απέμειναν 81 ισολογισμοί για να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα) οι 132 εισηγμένες εμφάνισαν συνολική κερδοφορία ύψους 742,537 εκατ. ευρώ έναντι επίσης κερδοφορίας 667,855 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2015, καταγράφοντας ποσοστό ανόδου 11,22%. Ωστόσο, εάν προσθέσουμε τις ζημίες των τραπεζών, το τελικό αποτέλεσμα είναι ζημιογόνο, 2,086 δισ. ευρώ έναντι επίσης ζημιών 4,831 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2015.

Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε μείωση του τζίρου κατά 5,9%, καθώς υποχώρησε στα 26,833 δισ. ευρώ από κύκλο εργασιών 28,505 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2015. Αντίθετα, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) του δείγματος των 132 εισηγμένων παρουσιάστηκε αυξημένη κατά 1,8% σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2015. Τα προ φόρων κέρδη τόκων και αποσβέσεων το φετινό εξάμηνο ανήλθαν στα 3,738 δισ. ευρώ από κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 3,673 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι 132 ισολογισμοί που επεξεργάστηκε η Beta Χρηματιστηριακή μέχρι το απόγευμα επιβεβαίωσαν την τάση που έχει δημιουργηθεί από την περυσινή χρονιά ότι ανοίγει όλο και περισσότερο πλέον η ψαλίδα μεταξύ των διεθνοποιημένων εισηγμένων και αυτών που εξαρτώνται από την εγχώρια καταναλωτική δαπάνη. Οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις αναπτύσσονται, βελτιώνουν τους οικονομικούς δείκτες τους και κάθε χρονιά που περνάει αφήνουν πίσω τους τα χρόνια της ύφεσης. Αντίθετα, η πλειονότητα των εισηγμένων δίνει μάχη με τον χρόνο να απεγκλωβιστεί από τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που επικρατούν στη χώρα. Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της Beta Χρηματιστηριακής, οι κυριότεροι παράγοντες που επέδρασαν στα αποτελέσματα είναι:

1. Οι επισφάλειες που πέρασαν στα αποτελέσματά τους οι εταιρείες του λιανεμπορίου και όσες ακολουθούν που είχαν έκθεση στην αλυσίδα Μαρινόπουλου.

2. Η θετική επίδραση του τουρισμού σε μεταφορές και ξενοδοχεία.

3. Τα οφέλη από τη μείωση των τιμών των καυσίμων και των παραγώγων τους (πλαστικά, διύλιση, παραγωγή ενέργειας).

Το αδύναμο ξεκίνημα του α΄ τριμήνου 2016 έδωσε τη θέση του σε ένα καλύτερο β΄ τρίμηνο, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η λειτουργική κερδοφορία των περισσότερων εισηγμένων. Βέβαια, η διατήρηση των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) για 12ο συνεχόμενο μήνα επέδρασε αρνητικά στα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων, που συνέχισαν να «καίνε» μετρητά για να αντεπεξέλθουν στη πληρωμή των τραπεζικών τους υποχρεώσεων.

Οι προσδοκίες για υψηλότερες οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων έχουν μετατεθεί για το δεύτερο εξάμηνο. Το τελικό αποτέλεσμα, βέβαια, του 2016 θα το γνωρίζουμε στα τέλη Μαρτίου 2017. Οι εισηγμένες με βάση πρόσφατο νόμο δεν υποχρεώνονται να ανακοινώσουν αποτελέσματα εννεαμήνου 2016 στα τέλη του φετινού Νοεμβρίου, όπως συνέβη μέχρι και το 2015. Το θετικό για τις διοικήσεις των επιχειρήσεων είναι ότι αυτή η περίοδος δεν είναι άγνωστη στη διαχείρισή της. Ανάλογες συνθήκες είχαν καταγραφεί από το 2012 έως και το 2014, και οι ενέργειες αντιμετώπισης μιας παρατεταμένης περιόδου χρηματοοικονομικής αβεβαιότητας έχουν πλέον κατηγοριοποιηθεί και έχουν κωδικοποιηθεί.

Ο αστάθμητος παράγοντας υπάρχει πάντα, ωστόσο όταν ένας οργανισμός μαθαίνει να επιβιώνει σε εχθρικό περιβάλλον, αποκτά και μεγαλύτερη ευελιξία και γίνεται πιο αποτελεσματικός.

Πρώτη η Coca-Cola

Την υψηλότερη κερδοφορία μεταξύ των 213 εισηγμένων το α΄ εξάμηνο του 2016 παρουσίασε η Coca-Cola HBC και μάλιστα με διαφορά 22,2 εκατ. ευρώ από τη δεύτερη εταιρεία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι και στην κεφαλαιοποίηση μεταξύ των εισηγμένων η Coca-Cola HBC βρίσκεται στην κορυφή, με αξία 7,552 δισ. ευρώ. Οι δύο εταιρείες διύλισης και εμπορίας πετρελαίου (Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια) αναρριχήθηκαν στη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το φετινό εξάμηνο και οι δύο εισηγμένες ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν ιστορικό ρεκόρ στις εξαγωγές τους. Η Eurobank ήταν η μοναδική από τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες που εμφάνισε καθαρή κερδοφορία. Ο όμιλος Folli Follie, με στήριξη τις εξαγωγές και ειδικότερα την ανάπτυξη των εργασιών σε Κίνα και Ιαπωνία, παρέμεινε στις πιο κερδοφόρες εγχώριες επιχειρήσεις. Ο ΟΠΑΠ, παρά τη σχετική μείωση του τζίρου στα τυχερά παιχνίδια, αφού μειώνεται το εισόδημα των πελατών του, πλασαρίστηκε στην έκτη θέση, για να ακολουθήσουν ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Τράπεζα Κύπρου και η καπνοβιομηχανία Καρέλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή