Συρρίκνωση της μεταποίησης τον Σεπτέμβριο

Συρρίκνωση της μεταποίησης τον Σεπτέμβριο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα σε συνθήκες συρρίκνωσης, μετά την οριακή αύξηση του Αυγούστου, υπέδειξαν τα στοιχεία της έρευνας του Σεπτεμβρίου για τον δείκτη PMI. Η συνολική μείωση ήταν αποτέλεσμα της υποχώρησης τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών. Η υποχώρηση ήταν ευρεία καθώς τα επίπεδα των νέων παραγγελιών εξαγωγών υποχώρησαν επίσης, δίνοντας τέλος σε μια περίοδο ανάπτυξης διάρκειας δύο μηνών. Ωστόσο, οι εταιρείες εξακολούθησαν να αυξάνουν το εργατικό δυναμικό τους, μολονότι με τον ασθενέστερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Tα λειτουργικά περιθώρια κέρδους των παραγωγών αγαθών συμπιέστηκαν περαιτέρω, καθώς οι τιμές χρέωσης μειώθηκαν, παρά τη σταθερή αύξηση του κόστους εισροών. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) –ένας σύνθετος δείκτης ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μετράει την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– υποχώρησε στις 49,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Η τελευταία τιμή, η οποία είναι χαμηλότερη από τις 50,4 μονάδες του Αυγούστου, υπογράμμισε την επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο καταγράφεται για έκτη φορά μέσα στο 2016.

Οι Ελληνες κατασκευαστές μείωσαν την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν αρκετά χαμηλός και ακολούθησε τη μόλις οριακή αύξηση της παραγωγής του Αυγούστου. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, η μείωση ήταν αποτέλεσμα του συνδυασμού της περιορισμένης διαθεσιμότητας πρώτων υλών για την παραγωγή και της έλλειψης ρευστότητας στον τομέα. Επιπλέον, τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων μειώθηκαν για ενενηκοστό πέμπτο συνεχή μήνα. Ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας ήταν χαμηλός και εξασθένησε καταγράφοντας χαμηλό τεσσάρων μηνών.

Η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων καταγράφηκε παρά την περαιτέρω μείωση των επιπέδων αδιεκπεραίωτων εργασιών, τα οποία υποχώρησαν με τον δεύτερο εντονότερο ρυθμό σε διάστημα 11 μηνών. Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν περαιτέρω πτώση των τιμών πώλησης, τις οποίες επέβαλαν οι Eλληνες παραγωγοί αγαθών. Υπήρξαν ενδείξεις πως η μείωση ήταν αποτέλεσμα του εντονότερου ανταγωνισμού στον τομέα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο κ. Samuel Agass, οικονομολόγος της IHS Markit, o οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη PMI, τονίζει μεταξύ άλλων ότι «όλες οι ενδείξεις προμηνύουν εντονότερη επιβράδυνση του τομέα στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του έτους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή