«Φρένο» στην τουριστική εκμετάλλευση της Θήρας ζητεί ο δήμαρχος του νησιού

«Φρένο» στην τουριστική εκμετάλλευση της Θήρας ζητεί ο δήμαρχος του νησιού

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον χαρακτηρισμό της Σαντορίνης ως κορεσμένου τουριστικά προορισμού ζητεί εκ νέου ο δήμαρχος του νησιού Nίκος Ζώρζος από το υπουργείο Τουρισμού, επισημαίνοντας ότι υπάρχει δυνατότητα για κάτι τέτοιο με την αξιοποίηση σχετικής νομοθεσίας.

Το θέμα συζητήθηκε εντόνως στο περιθώριο των εργασιών του 1ου διεθνούς συνεδρίου για τον Οινικό Τουρισμό που πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη με την επιστημονική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του University of South Australia. Με την άποψη του δημάρχου για χαρακτηρισμό της Σαντορίνης ως κορεσμένης τουριστικά περιοχής δήλωσε ότι συμφωνεί τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου όσο και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, o oποίος ήταν επίτιμος πρόεδρος και ομιλητής του συνεδρίου. Ο δήμαρχος Θήρας αναφέρει ότι ζήτησε πέρυσι από την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά να δρομολογήσει την εν λόγω απόφαση, ενώ για το θέμα ενημέρωσε προφορικά και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την τελευταία επίσκεψή του στο νησί με αφορμή τα εγκαίνια του νοσοκομείου. Ο κ. Ζώρζος σημειώνει ότι ήδη το 11% του νησιού είναι καλυμμένο από δόμηση, η οποία συνεχίζει να αυξάνεται. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζει ότι πρέπει να μπει «φρένο» στην υπερεκμετάλλευση του νησιού από τον τουριστικό τομέα. Η περαιτέρω δόμηση, συμπληρώνει, θα αποβεί εις βάρος του ποιοτικού τουρισμού που θέλει να έχει η Σαντορίνη. Στόχος για το νησί είναι η προσέλκυση υψηλού εισοδηματικού επιπέδου επισκεπτών όλο τον χρόνο. Σύμφωνα με τον κ. Ζώρζο για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός, ο εκπαιδευτικός, ο αρχιτεκτονικός και το γιότινγκ. Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θωρεί ότι έχουν ξεπεραστεί τα όρια δόμησης στη Σαντορίνη εις βάρος της αγροτικής γης και θα πρέπει να μπουν δικλίδες ασφαλείας.

Ο κ. Ζώρζος αναφέρει ότι φέτος η τουριστική χρονιά εξελίχθηκε ανοδικά για το νησί, ενώ για την περαιτέρω προώθησή του στις ξένες αγορές δρομολογεί την ίδρυση Φορέα Διαχείρισης και προβολής του προορισμού. Πάντως, τονίζει ότι για την είσοδο και ιδιωτών στον Φορέα, που θα μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά και είναι επιθυμητό, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Σε ό,τι αφορά το νέο σύστημα ρύθμισης της ροής των αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων στο νησί, σημειώνει ότι θα λειτουργήσει από τη σεζόν του 2018. Παράλληλα, ο Δήμος αναμένει, μεταξύ άλλων, τις ερμηνευτικές εγκυκλίους για τον νέο τρόπο ανάθεσης έργων και μελετών από τους ΟΤΑ προκειμένου να δρομολογήσει την εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε σχέση με τη νέα μαρίνα στην περιοχή Μονόλιθος. Η κατασκευή και εκμετάλλευση της μαρίνας προγραμματίζεται να ανατεθεί κατόπιν διαγωνισμού σε ιδιώτες. Η μαρίνα προβλέπεται να έχει δυνατότητα ελλιμενισμού 340 σκαφών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή