ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η κρουαζιέρα θα χάσει 1 εκατ. επιβάτες το 2017 λόγω προβλημάτων στην Τουρκία

i-kroyaziera-tha-chasei-1-ekat-epivates-to-2017-logo-provlimaton-stin-toyrkia-2157688

Μεγάλο πλήγμα θα υποστεί η τουριστική οικονομία στη χώρα μας το 2017 λόγω της αναπόφευκτης πτώσης κατά 1 εκατ. των αφίξεων επιβατών κρουαζιέρας στα ελληνικά λιμάνια.

Αυτό εκτιμά ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας Θεόδωρος Κόντες, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή είναι μη αναστρέψιμη για του χρόνου καθώς οι μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένες ακυρώσεις προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων διεθνών εταιρειών σε ελληνικά λιμάνια έχουν φθάσει τις 170. Σε αριθμό μοναδικών επιβατών οι απώλειες μόνο από τις ακυρώσεις των προσεγγίσεων υπολογίζεται ότι φθάνουν τις 350.000. Επίσης, προσθέτει ότι η ζημία είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν ληφθεί υπόψη ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρείες δεν προχώρησαν καν σε κρατήσεις για προσεγγίσεις, άρα δεν χρειάστηκε να κάνουν και ακυρώσεις. Ο βασικότερος λόγος της επικείμενης πτώσης της δραστηριότητας της κρουαζιέρας στη χώρα μας είναι η κατάργηση των προγραμμάτων διεθνών εταιρειών κρουαζιέρας στην Τουρκία λόγω της ανασφάλειας που επικρατεί στη γειτονική χώρα. Παράλληλα, με τα τουρκικά λιμάνια καταργήθηκαν και οι ενδιάμεσοι σταθμοί μετεπιβιβάσεων στους ελληνικούς προορισμούς. Επιπλέον, αρνητικά λειτούργησε για ορισμένους προορισμούς στην Ελλάδα και το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Την αναπόφευκτη ζημία που πρόκειται να υποστεί ο κλάδος της κρουαζιέρας το 2017 δημοσιοποίησε μέσω δηλώσεών του στην «Κ», πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Ανδρέας Στυλιανόπουλος, υπεύθυνος για τη κρουαζιέρα στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο οποίος προέβλεψε ότι η κατ’ ελάχιστον πτώση του αριθμού επιβατών για του χρόνου θα φθάσει σε ποσοστό το 30%. Η εξέλιξη αυτή παραπέμπει στη μεγαλύτερη κρίση που έχει περάσει ο κλάδος στη χώρα μας καθώς αναμένεται κυριολεκτικά να εξαφανιστεί από τον χάρτη της διεθνούς κρουαζιέρας μια σειρά ελληνικών νησιωτικών προορισμών. Ο κ. Στυλιανόπουλος ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων, προκειμένου να μη διευρυνθούν οι απώλειες και τη σεζόν του 2018.

Το θέμα έφθασε και στη Βουλή με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας Μάνος Κόνσολας. Σύμφωνα με την ενημέρωση που παραθέτει ο κ. Κόνσολας, οι ακυρώσεις των δρομολογίων για το 2017 φθάνει τις 158. Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, επισημαίνει ότι η αύξηση του αριθμού των επιβατών ήταν συγκυριακή και οφείλεται στα γεγονότα στην Τουρκία, γεγονός που ανάγκασε πολλές εταιρείες να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους. Ο κ. Κόνσολας ζητεί, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία σύγχρονου φορέα προβολής και προώθησης της κρουαζιέρας σε ελληνικούς προορισμούς με τη συνεργασία της πολιτείας και του ΣΕΤΕ.