Το 100% της ιστορικής «Σουρωτής» θέλει να αποκτήσει η Coca-Cola HBC

Το 100% της ιστορικής «Σουρωτής» θέλει να αποκτήσει η Coca-Cola HBC

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οχι μόνο για το 56% της «Σουρωτής» που κατέχουν περίπου 1.400 μικρομέτοχοι, αλλά και για το 16% και 4,5% που κατέχουν αντιστοίχως ο Δήμος Θέρμης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενδιαφέρεται η Coca-Cola HBC, θέλοντας ουσιαστικά να αποκτήσει το 100% της ιστορικής εταιρείας εμφιάλωσης ανθρακούχου νερού.

Χθες, ο όμιλος εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «η Coca-Cola HBC Holdings BV (σ.σ. αποτελεί τον επενδυτικό φορέα της Coca-Cola HBC) προσφέρει σε όλους ανεξαιρέτως τους μετόχους της Σουρωτής 1 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά με σκοπό την αύξηση του ποσοστού της στην εταιρεία».

Εντονο ενδιαφέρον

Στην ίδια ανακοίνωση η εταιρεία υποστηρίζει ότι το ενδιαφέρον των μετόχων της «Σουρωτής» είναι έντονο και σημαντική μερίδα έχει ήδη ανταποκριθεί στην προσφορά.

Η προσφορά της Coca-Cola HBC αποτιμά τη Σουρωτή σε 15,6 εκατ. ευρώ, καθώς το μετοχικό της κεφάλαιο κατανέμεται σε 15.620.000 ονομαστικές μετοχές.

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι το 15% το έχει ήδη αποκτήσει ο όμιλος της Coca-Cola HBC προσφέροντας 0,71 ευρώ ανά μετοχή ή 1,67 εκατ. ευρώ. Βεβαίως, τα 0,71 ευρώ/μετοχή ήταν ποσοστό κατά 65% υψηλότερο από την τιμή εκκίνησης που όρισε η Τράπεζα Πειραιώς.

Η Ανώνυμη Εταιρεία Εμφιάλωσης & Εμπορίας του Μεταλλικού Νερού «Σουρωτή» είναι ζημιογόνος.

Ο κύκλος εργασιών της κατά τη χρήση του 2015 διαμορφώθηκε στα 11,599 εκατ. ευρώ έναντι 12,374 εκατ. το 2014. Τα μετά από φόρους αποτελέσματα του 2015 ήταν ζημίες ύψους 628.488 μειωμένες από τις 951 χιλιάδες του 2014.

Αν και ο δανεισμός της εταιρείας είναι μηδενικός, ο ισολογισμός της εμφανίζει συνολικές υποχρεώσεις ύψους 3,898 εκατομμυρίων στα τέλη του 2015, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά εμπορικές αλλά και αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις. Η «Σουρωτή» απασχολεί 121 εργαζομένους, οι οποίοι έχουν συστήσει και λειτουργούν νόμιμα σωματείο εργαζομένων.

Εμπορικές απαιτήσεις

Ομως έχει και εμπορικές απαιτήσεις, οι οποίες στα τέλη του 2015 ανέρχονταν στα 4,05 εκατομμύρια μετά και από προβλέψεις για μη εισπράξιμες οφειλές ύψους 2,6 εκατ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα της «Σουρωτής» στα τέλη του προηγούμενου έτους ήταν 1,018 εκατομμύρια ευρώ τοποθετημένα στο μεγαλύτερο μέρος τους σε καταθέσεις όψεως.

Η ιστορία της εταιρείας ξεκινά ουσιαστικά το 1935, αν και ήδη τρεις δεκαετίες νωρίτερα είχε ανακαλυφθεί η πηγή και αρχίσει να δημιουργείται γύρω της ο ομώνυμος οικισμός.

Ομως, ήταν το 1935 που η πηγή της Σουρωτής αναγνωρίζεται επίσημα ως ιαματική και συντάσσεται η πρώτη σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και σε επιχειρηματία για την εκμετάλλευση της πηγής.

Με τη λήξη της σύμβασης αυτής φτάνουμε στο 1987 οπότε και με πρωτοβουλία του προέδρου της τότε κοινότητας Σουρωτής και των κατοίκων της παραχωρείται το δικαίωμα της εκμετάλλευσης της πηγής στην κοινότητα, η οποία συνέστησε την Κοινοτική Επιχείρηση Εμφιάλωσης Μεταλλικού Νερού «Σουρωτή».

Ανώνυμη εταιρεία

Το 1998 η εν λόγω επιχείρηση μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία και το μετοχολόγιό της περιλαμβάνει περί τα 1.200 άτομα που συνδέονται στην πλειονότητά τους με τους κατοίκους της κοινότητας. Μέχρι στιγμής, το 16% ελέγχει ο Δήμος Θέρμης, το 4,5% η νομαρχία, άλλο 4,5% ο τοπικός αγροτικός οργανισμός Σουρωτής, ένα επιπλέον 4,5% η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ακολουθούν με κάτω από 1% ο Σύνδεσμος Ιαματικών πηγών Ελλάδος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σουρωτής, η τοπική ένωση δήμων και κοινοτήτων νομού Θεσσαλονίκης.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της τάξεως του 17,8% ήλεγχε η «Μυστράς» συμφερόντων Θ. Λιακουνάκου, το οποίο και πέρασε στην κυριότητα της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία με τη σειρά της έπειτα από διαγωνισμό πώλησε το 15% στην Coca-Cola HBC. Τα υπόλοιπα ποσοστά έως του 100% ανήκουν σε εκατοντάδες μικρομετόχους, φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή