ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε η πώληση του Αστέρα στην Apollo Investment ΗoldCo

oloklirothike-i-polisi-toy-astera-stin-apollo-investment-ioldco-2157910

Ολοκληρώθηκε χθες η συναλλαγή πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ στην Apollo Investment ΗoldCo, θυγατρική εταιρεία της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, η οποία πλειοδότησε στον σχετικό διαγωνισμό.

H νέα ιδιοκτήτρια του Αστέρα Βουλιαγμένης κατέβαλε το ποσό των 393,1 εκατ. ευρώ, αποκτώντας ποσοστό 88,5% των μετοχών της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ. Η Εθνική Τράπεζα μεταβίβασε μέσω του Χρηματιστηρίου τρία πακέτα που αντιστοιχούν στο 67,2% των μετοχών και εισέπραξε το ποσό των 298,8 εκατ. ευρώ. Το πρώτο πακέτο για 11.735.395 μετοχές μεταβιβάστηκε στην τιμή των 5,4786 ευρώ, το δεύτερο για 41.050.806 μετοχές στην τιμή των 5,4787 ευρώ και το τρίτο για 1.751.766 μετοχές στα 5,4788 ευρώ. Το πακέτο των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ (ποσοστό 21,2%) μεταβιβάστηκε εξωχρηματιστηριακά έναντι του ποσού των 94,3 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του Αστέρα επικυρώθηκε, χθες, με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Τράπεζας.

Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, παρευρέθησαν η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της Αστήρ Παλλάς Πολυχρόνης Γριβέας, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας και ο διευθύνων σύμβουλος της AGC Equity Partners (μετόχου της Jermyn) Walid Abu-Suud. Σημειώνεται ότι στην Jermyn Street Real Estate Fund IV LP συμμετέχουν με περίπου 33% ο τουρκικός όμιλος Dogus, από 25% κατέχουν οι κρατικοί επενδυτικοί βραχίονες του Κουβέιτ και του Αμπου Ντάμπι, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζεται σε άλλες ξένες εταιρείες.

Οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του Αστέρα προγραμματίζεται να παραμείνουν, ως έχει, ανοιχτές έως περίπου τις 20 Νοεμβρίου προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσουν σταδιακά οι προκαταρκτικές εργασίες για τον εκσυγχρονισμό τους. Το τουριστικό συγκρότημα θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες στη μαρίνα, στην παραλία και σε άλλα τμήματά του.

Σχετικά με τη συναλλαγή η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Λούκα Κατσέλη δήλωσε ότι: «για την Εθνική Τράπεζα η πώληση του μεριδίου που μέχρι σήμερα κατείχε στον Αστέρα έχει ένα σαφή στρατηγικό προσανατολισμό: Tην απεμπλοκή από επιχειρηματικές δραστηριότητες που δεν έχουν σχέση με τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως ο τουριστικός – ξενοδοχειακός κλάδος και την αταλάντευτη προσήλωση και επικέντρωση στις κύριες δραστηριότητές της». Επίσης, τόνισε ότι η πώληση του Αστέρα ενισχύει περαιτέρω του κεφαλαιακούς δείκτες και τη ρευστότητα της Εθνικής. Ο pro forma δείκτης CET1 της τράπεζας –όπως ανακοίνωσε η τράπεζα η ρευστότητα που εξασφαλίσθηκε από την πώληση του Αστέρα θα αξιοποιηθεί ώστε να μειωθεί περαιτέρω η χρηματοδότησή της από τον ELA με θετική επίπτωση στο κόστος χρηματοδότησης– για το δεύτερο τρίμηνο του 2016 αυξάνεται περίπου κατά 46 μ.β.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι το τελικό θετικό αποτέλεσμα για την πώληση του Αστέρας εκτός από μια σημαντική επενδυτική συμφωνία είναι και ένα δείγμα εποικοδομητικής και παραγωγικής συνεργασίας όλων των φορέων του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη της χώρας.